Cookovi otoki – Otok Palmerston

Cookovi otoki – Otok Palmerston

Val221

Nekje na polovici poti med Francosko Polinezijo in Tongo sameva majhen atol z zelo posebno zgodovino. Otok Palmerston, ki uradno spada pod Cookove otoke, je bil nenaseljen do druge polovice 19. stoletja, ko se je tja preselil Anglež William Marsters. S sabo je pripeljal svojo polinezijsko ženo in dve ljubici, ki so mu skupno dale 23 otrok (in posledično 54 vnukov). Družine so se hitro širile, tako da je danes v Južnem Pacifiku že preko tisoč Marstersov. Vsaka od treh vej družine ima svojo verzijo zgodovine, a čisto vsi Williama imenujejo oče. Na Palmerstonu jih danes živi le dobrih 50, saj se jih je veliko preselilo na Rarotongo (prestolnico Cookovih otokov), Novo Zelandijo in v Avstralijo. Prebivalci nimajo veliko stikov z zunanjim svetom, saj nimajo letališča, od najbližjega otoka pa jih loči 200 milj oceana, zato so vsakega obiska posebno veseli. Za naju je bil Palmerston zelo dobrodošel postanek na dolgi plovbi proti Tongi, posebno zato, ker sva se ravno takrat znašla sredi brezvetrja.

Birokracija po polinezijsko

Najprej sva morala urediti papirje, saj je na najinem križu še vedno plapolala rumena zastavica. Bob se je kmalu vrnil z Arthurjem, edinim uradnikom na otoku, in Marto, medicinsko sestro, ki po potrebi postane sanitarna inšpektorica. Med izpolnjevanjem obrazcev smo se zaklepetali in pogovor je nanesel tudi na bližnji atol Suwarrov. Ta je znan predvsem po tem, da je tam več let sam živel Tom Neale, ki je o tej izkušnji pozneje napisal uspešnico An Island to Oneself. Arthur naju je presenetil, ko je dodal: »Tom je bil moj oče.«

Če že omenjam birokracijo, naj dodam še to, da je prav ta razlog, da jadralci zadnja leta bojkotirajo Cookove otoke. Če slediš pravilom in prijadraš v enega od treh uradnih vstopnih pristanišč ter se tam ustaviš en teden, te bo postopek stal skoraj 400 dolarjev. Če temu dodamo še neprimernost tamkajšnjih sidrišč, je razumljivo, da zapluje marsikatera jadrnica tukaj kar mimo.

Več si lahko preberete v 221. št. revije Val navtika.