Colbac 580 elegant

Colbac 580 elegant

Val 165

Eleganca z juga

AVTOR Marko Čurin
FOTO Marko Čurin

Kot smo obljubili v eni od prejšnjih številk, se bomo tokrat boljše spoznali s podjetjem, ki pri naših zahodnih sosedih Italijanih, ki so tradicionalno znani kot pomorščaki in izdelovalci zelo dobrih gumenjakov, zaseda vedno višje mesto. Gre za manjše podjetje Colbac Marine, s sedežem v jugozahodnem delu Sicilije. Z izdelavo in prvimi prototipi so začeli leta 2004. V letih do sedaj so na trg plasirali osem modelov plovil v treh serijah, comfort, sport in elegant.

Prvič so se predstavili na salonu v Genovi leta 2005 z modelom comfort 520. Gre za klasičen gumenjak s poliestrskim dnom s sredinsko nameščeno krmilno konzolo in visokimi tubusi iz neopren hypalona. Temu modelu so vsako leto sledili novi in v skladu s tržnimi zahtevami vedno večji in daljši modeli. Danes se lahko pohvalijo s čolnom dolžine 11 metrov. Vendar so, kot kaže, ostali na trdnih tleh, saj je pri njih poudarek in njihova celotna filozofija, da moderni morjeplovci potrebujejo tudi plovila, krajša od zgoraj navedene dolžine. Zato je izdelava usmerjena v modele 520, 580 in 720. Do lanskega leta je bil njihov adut v prodaji model 520 sport. Oblikovno gumenjak izhaja iz modela 520 comfort, vsi modeli so dobavljivi v treh različnih izvedbah opreme, in sicer skromnejši comfort, sport in bogatejši elegant. Novinec pa se lahko pohvali z izboljšano hidrodinamiko in predvsem zunanjim izgledom ter popolnoma novim poliestrskim dnom.

Sam bi, če bi izbral colbac 580, razmislil o najmočnejšem motorju, ki ga krmno zrcalo še prenese. Takšen nakup se bo obrestoval na daljši rok in tistih nekaj evrov več boste hitro pozabili. Čoln je narejen dobro in z občutkom. Vsekakor je čoln, ki si ga lahko želi imeti vsak, ki bi, poleg krajših plovb, rad kdaj pa kdaj pobegnil tudi na kakšno bolj resno plovbo v težjih razmerah.