Code 8

Code 8

Val 164

prihodnost »miniregatnikov«

AVTOR Julijan Višnjevec
FOTO Julijan Višnjevec

Ideja o malem in hitrem monotipnem plovilu

Ideja o »One Design« razredu ni novost, je pa zagotovo edini način, kjer se jadralci lahko pomerijo med seboj z znanjem in izkušnjami ter uigranostjo posadke na enakih plovilih. Za večje regatnike je vedno težje dobiti veliko dobrih jadralcev na krov, zato imajo majhni monotipi prednost. Poleg lastnika ali krmarja so potrebni »le« še trije člani posadke. Poleg tega nezanemarljivega dejstva je bilo vodilo projektu narediti jadrnico dimenzij, s katero bo možno manipulirati v marini in jo prevažati po cesti. Majhnost sicer ni vedno jamstvo za nizke stroške, vendar so ti zagotovo razumni za takšen razred. Zadnja želja je vodila po čim večji udeležbi na regatah, prirejenih na stari celini in pri ustreznih vetrovnih pogojih, zagotoviti enkraten užitek in glisiranje. To pa lahko zagotovijo le razmerja med težo in površino jader, obliko trupa in opremo.

Prednosti in tehnične zmogljivosti Nekaj tehničnih rešitev pri code 8 poznamo že iz večjih regatnikov. Prav posebej me premec in »bow sprit« spominjata na podoben koncept, kot je pri supermaksiju Esimit Europa 2. 

Jadrnica se je v lahkem vetru izkazala z odličnimi plovnimi lastnostmi. K našemu testu v Sloveniji sta se mi pridružila vrhunska jadralca Tomaž Čopi in Branko Brčin. Oba sta bila navdušena nad hitrostjo in pospeševanjem jadrnice pri lahkem vetru, ki je tisti dan zmogel le od dva do štiri vozle. Code 8 je drsel po vodni gladini z izredno lahkotnostjo in dobili smo občutek, da ga odlikujejo odlično zasnovani detajli od premca do krme. Športno zasnovano podvodje se začne pri premcu, ki dobro reže val in ima »rob«, ki pri spodrivu lomi val in ga usmerja nazaj v vodno gladino. Z ugrezom 1,8 metra in 566 kilogrami balasta v kobilici daje jadrnici odlično stabilnost v povezavi z nosilnostjo, predvsem z jadranjem v veter in z vetrom v bok.