Cobra 41

Cobra 41

Val 163

Premierna predstavitev na Slovenian Boat Show

AVTOR Matija Gorjan
FOTO Matija Gorjan

Jadrnica priznanega poljskega projektanta Andrzeja Skrzata, cobra 41, je prišla v Izolo le nekaj dni pred letošnjo slovensko predstavitvijo navtike in plovil v Izoli, ki nadaljuje tradicijo jesenskih navtičnih sejmov v Izoli. Ta je seveda potekala v skladu s trenutnimi gospodarskimi razmerami, a vendar, ko potegnemo črto pod prikazanim in realnimi pričakovanji, lahko rečemo uspešno.

Ena od novitet, ki je popestrila prvi Slovenian Boat Show, je bila nedvomno premierna predstavitev omenjene poljske jadrnice, večje sestre v Valu že predstavljene cobre 33. Tudi to krasijo podobne linije kot desetmetrsko cobro 33, in sicer zelo plosko podvodje trupa na krmi in navzven zavihan trup v nadvodnem delu krme. Podobne karakteristike je pokazala tudi med plovbo in pod jadri, čeprav je bilo na krovu potrebno še marsikaj postoriti in zlasti strokovno nastaviti vso opremo, vključno s snastjo. Zato smo z jadrnico opravili le krajši preizkus in opis, saj nam je kmalu po izolski predstavitvi “ušla” v Španijo, kjer ji je lastnik izbral matični privez.

Na Poljskem zelo priznan konstruktor plovil, Andrzej Skrzat, ki je podpisan pod mnogimi, tudi pri nas znanimi jadrnicami delphia, ki nas je presenetil že z zelo dobrimi plovnimi lastnostmi manjše sestre, cobra 33, nas je z istimi lastnostmi presenetil tudi pri 12-metrski cobri 41. Vendar pri prvi oceni glede izdelave le-te nismo bili prestrogi. Tako kot smo marsikaj odpustili tudi prototipnim izdelkom bolj znanih izdelovalcev, smo storili tudi tokrat. Vse se da narediti drugače, pa tudi boljše. Najpomembnejše pa je, da se je jadrnica odlično izkazala med plovbo. Napake pri tem je že težje odpraviti.

Lep izdelek je že v osnovi bogato opremljen in obeta odlične plovne lastnosti. Z malo lastnih izkušenj in sodelovanjem izdelovalca bo hitro jadrnico mogoče tudi udobno urediti v podpalubju.