Cobra 38 – Kača, ki ne piči

Cobra 38 – Kača, ki ne piči

Val 230
AVTOR Julijan Višnjevec

Na prvi pogled in predvsem zaradi imena bi lahko rekli, da govorimo o plemeniti in strupeni živali. Čeprav nosi ime plazilca, nima kaj veliko povezave z njim; pri Valu smo namreč testirali čisto nov produkt poljske ladjedelnice, jadrnico cobra 38. Markantnemu imenu med jadrnicami bi lahko pripisali veliko drznost, pravzaprav je tukaj drznost dizajnerja Andrzeja Skrzata in ladjedelnice, ki želi biti drugačna od sebi podobnih, ki prihajajo iz držav z zahoda. To drugačnost je opaziti v linijah trupa, zaobljeni nadgradnji, izjemno velikem kokpitu in v izrazitem bočnem zgibu.

Če smo od začetka nekoliko dvomili v poljski produkt, večkrat zapisali kakšno na račun pohištva, glede te ali one podrobnosti zamižali na eno oko, sedaj tega ne počnemo več. Cobra 38 je kakovostno in dizajnersko primerljiv produkt in se tako mora kosati s svetovno ponudbo jadrnic. Kar še vedno ostaja atraktivno, je razmerje med kakovostjo in ceno, ki po novem cobro 38 prinese v sam vrh izbora med primerljivimi jadrnicami te velikosti.

Dejstvo, da je ladjedelnica iz Poljske, ni več nobena olajševalna okoliščina, prej bi dejali prednost. Poljska navtična industrija kosovno merjeno z 22.000 izdelanimi motornimi plovili v dolžini do 10 metrov na letni ravni spada na drugo mesto med proizvajalci v svetovnem merilu, takoj za Američani. Poljskim ladjedelnicam zaupa vedno več svetovno priznanih blagovnih znamk prav zaradi kvalitetne izdelave in tukaj res nimamo kaj veliko dodati. Večkrat smo že zapisali, da so tudi njihove kapacitete že na zgornjih mejah, začelo pa jim je primanjkovati tudi delovne sile, zato z različnimi državnimi mehanizmi poskušajo preseliti navtično proizvodnjo na bolj deficitarna območja. A to so že druge zgodbe, vrnimo se k tisti o cobri.

Več si lahko preberete v št. 230 revije Val navtika