Cobra 33

Cobra 33

Val 140

Zelo obetavna Poljakinja

AVTOR Matija Gorjan
FOTO Matija Gorjan

V slovenske vode je zajadrala nova, desetmetrska jadrnica cobra 33, ki se je “rodila” skoraj sredi dežele Poljske, v Radomskem. Cobra 33 je največja jadrnica ladjedelnice Rufi. Zasnoval pa jo je projektant in oblikovalec Andrzej Skrzat. Pri nas poznamo njegove jadrnice delphia. Cobra 33 se izdeluje v dveh osnovnih različicah, jezerski in morski. Prva ima pomično kobilico, katero je mogoče povsem uvleči v trup jadrnice z ugrezom med 45 in 165 cm, druga pa ima fiksno kobilico s svinčenim bulbom v obliki “T” in z ugrezom 205 cm. Kot je spoznal že slovenski zastopnik, ARTS d.o.o. iz Ribnice, ima izdelovalec ob tem, da je že v sami ponudbi mogoče jadrnico prilagoditi željam in potrebam kupca, še velik posluh za želje naročnikov, kar omogoča maloserijska izdelava ladjedelnice. Prvi vtis, ki sem ga dobil, ko sem stopil na jadrnico, ki je komaj tretja, ki so jo po novem projektu izdelali, je bil, da gre za zelo lep izdelek, le podrobnosti, zlasti glede izkoristka zmerne prostornine jadrnice, kažejo, da tovarniški oblikovalci še nimajo zadostnih izkušenj. Imajo pa zelo dober posluh za vse konstruktivne predloge, kar je spoznal že zastopnik pri nas. Izdelovalec večino svojih izdelkov proda doma, vodi tudi čartersko dejavnost na jezerih, zato so bile njihove jadrnice temu primerno zasnovane. Prav z modelom cobra 33 pa je začel z oddajanjem tudi pri nas, natančneje v Izoli (http://charter.arts.si) in zato so jadrnici morali nekoliko spremeniti zasnovo.

Osebno bi v prid boljši razporeditvi teže rezervoarje za vodo ali vodo in gorivo in morda tudi dodaten akumulator spravil pod klopi v salonu, v sredino jadrnice, kar bo nedvomno prispevalo k (še) boljšim plovnim lastnostim. Brez težav ali večjih stroškov je mogoče povečati police v vseh prostorih in jim dodati višje robove ter jim s tem povečati uporabnost. Našlo bi se še kaj podrobnosti, ki kažejo, da gre le za pomanjkljive izkušnje snovalcev, pri čemer pa gre pohvaliti samo izdelavo, pri kateri so se bolj potrudili. Snovalci cobre 33 so pač dali prednost udobju na krovu. Tri metre dolg kokpit je tako odščipnil nekaj prostora; tega bi lahko primerjali z nekaterimi meter krajšimi tekmicami. Zato pa bo v veliko veselje tistim, ki dajo prednost plovnim značilnostim.

S tega vidika ima cobra 33 brez dvoma pred seboj še lepo prihodnost. Ob dejstvu, da je jadrnico mogoče opremiti z večjo površino jader (meter višjim jamborom), ob tem pa še z bogato krovno opremo, sem prepričan, da bo kmalu našla pot tudi med slovenske jadralce. Da jo bodo preizkusili tudi na domačih regatnih poljih, je že bilo slišati. Tako se bomo lahko kmalu prepričali, da je iz Poljske prišla ne le lepa, ampak tudi hitra jadrnica.