Čista pitna voda na barki

Čista pitna voda na barki

Val 161
AVTOR Božidar Peteh
FOTO Božidar Peteh

V Valu sem v preteklosti že nekajkrat pisal o različnih načinih čiščenja pitne vode iz rezervoarjev na barki. Predstavil sem različne načine, od klasičnih filtrov, kemičnih pripomočkov in elektrike (UV svetloba). Sedaj ne samo, da je čas, da to vedenje malce obnovim, ampak sem se odločil, da še bolj vplivam na ozaveščanje navtikov, ki so ekološko usmerjeni samo verbalno, v praksi pa se obnašajo po črednem nagonu. Med zasebnimi lastniki plovil je že nekaj takšnih, ki so si omislili posebne filtre za morske pogoje, težko pa bi tu našli kakšno čarter podjetje, ki je svojo floto opremilo s filtri in ponudbo podprlo tudi z usmeritvijo, da na njihovih plovilih ni potrebno vkrcati pitne vode v plastenkah. Da, osnovni in najhujši problem so plastenke. Res, da jih gre veliko v smeti in le manjši del „pade“ v morje, vendar je kljub temu to izjemen ekološki problem. S prazno plastenko obremenimo okolje dvakrat: z energijo in materiali, ki so potrebni za njeno izdelavo ter z obremenitvijo okolja pri odlaganju, kot smeti. Zakaj se ne bi počasi odrekli tej grdi navadi in začeli uživati pitno vodo, ki ni shranjena v plastenkah in ima enake ali celo boljše organoleptične lastnosti?

Smo se sploh zavedeli, kako velik ekološki problem je to? Ali ste kdaj, ko ste se odpravljali na letovanje, razmišljali o tem? Morebiti je razmišljanje potekalo samo toliko časa, kolikor je trajala nejevolja zaradi velikega volumna ustekleničene vode v prtljažniku avtomobila. Morebiti še takrat, ko ste gore steklenic vode prenašali na barko. Potem ste počasi vse pozabili in se jezili samo še pri kupu smeti, ki ste ga dnevno »proizvajali« in odlagali v kontejnerje (upam, da je bilo vsaj tako).

Zaradi nevednosti ali pa nasploh zaradi novodobne razvade verjetno niste pomislili na to, da se temu lahko izognete. Na zelo preprost in preprost način: z uporabo pitne vode v rezervoarjih na barkah. Verjetno imate takoj kar nekaj protiargumentov: pitna voda v krajih, kjer letujem, ni čista, pitna voda iz rezervoarjev zaudarja po kloru in še kako drugače, pitne vode iz rezervoarjev ne smem piti, da ne dobim driske ali še kaj več, pitna voda iz rezervoarjev je topla in jo težko ohladim …

Jaz pa imam na vse te argumente zelo jasen in enoznačen odgovor: z uporabo ustreznega filtra lahko zagotovite popolno zdravstveno varnost pred kakršno koli okužbo, zagotovite vodo brez „dodanih“ okusov in vonja klora. Za hladno vodo pa se malo potrudite in vodo iz pipe natočite v steklenice in jo postavite v hladilnik, čeprav je za pitje najbolj primerna voda s „sobno“ temperaturo. Kaj boste s tem naredili oziroma prispevali? Najbolj bo opazna razlika v prostoru, ki vam ga poberejo plastenke vode tako v avtomobilu, kot tudi na barki. Samo malo preračunajte: če človek dnevno potrebuje 2,5 l tekočine in če je od tega vsaj 1,5 l vode, je to v enem tednu 6 plastenk in na barki z 8 ležišči je to 8 paketov plastenk, to je 48 plastenk. Gomila nepotrebne in obremenjujoče plastike! Pa ne samo v avtomobilu, ampak tudi na barki, kjer ta gora embalaže zavzema dragocen prostor, ki bi ga lahko uporabili za druge namene.