Čiščenje plovil z Nautic Clean

Čiščenje plovil z Nautic Clean

Val 228

Pred nami so čudoviti dnevi in zopet začnemo razmišljati o čolnu. Toda pred uporabo ga je potrebno dobro očistiti, saj je čisto in redno vzdrževano plovilo eden od pogojev za prijetnejšo plovbo.

V času zimovanja se na plovilu nabere veliko umazanije, ki jo povzročijo sol, pesek in mivka, kar lahko privede do gnilobe, plesni in neprijetnega vonja. Pomlad pa je pravi čas za pripravo plovila na morsko sezono. Redno vzdrževanje, negovanje in čiščenje je nujno, da plovilo ostane dobro ohranjeno.

Posebej je treba paziti pri izbiri čistil. Nekatera čistila kljub takojšnjemu učinku in omogočanju lepega videza dolgoročno naredijo škodo. Paluba lahko postane motna, z agresivnimi čistili pa uničujemo strukturo površinskega sloja. Navtična čistila pa imajo za kakovost potrebne certifikate. Res je, da so velikokrat dražja, vendar pa specializirana čistila ne delajo škode. Izogibati se je treba čistilom, ki vsebujejo groba zrna, saj z njimi ne le čistimo, ampak tudi brusimo površino jahte ali jadrnice…

Več si lahko preberete v 228 št. revije Val navtika