Chaparral wide tech

Chaparral wide tech

Val 141

Nova serija bowriderjev

AVTOR Matija Klemenc
FOTO Chaparral

Kot smo že pri testu regala 2520 omenili, se mnoge ameriške ladjedelnice trudijo ponuditi nove oblike čolnov in trenutno je zelo priljubljen širok premec, ki se iz bowriderjev seli tudi na cuddyje.

Chaparralova serija wide tech trenutno zajema štiri modele čolnov od 5,94 m pa do 6,86 m dolžine, vsem pa je skupnega marsikaj.

Chaparral je pred kratkim splovil kar nekaj novosti. Poleg 12-metrskega gliserja s hard top nadgradnjo in visoko mero posluha za evropske kupce, je prenovil tudi serijo odprtih bowriderjev. Skupni imenovalec z nekaterimi tekmeci je širok premec, ki nudi dodatno prostornino, veliko možnosti prilagajanja razporeditve klopi in blazin ter možnost namestitve in shranjevanja športnih pripomočkov.

Skupno je tudi povsem novo oblikovanje armaturnih plošč, katere merilniki so pravokotno oblikovani, osrednji prostor pa je namenjen namestitvi GPS ploterja, česar do nedavnega na čolnih te dolžine nismo bili vajeni. Nove so tudi barvne kombinacije oblazinjenja in drugih dekorativnih elementov, kot so denimo držala za pijačo v stenah, ki so okrašena z vzorcem, ki se ujema z armaturno ploščo in sedeži ter dvema nerjavnima palicama.

Pri bowriderjih z običajno obliko premca v tem dolžinskem razredu sidrni prostor ni prišel v poštev, saj bi na njegov račun izgubili veliko prostora v premcu, s širšim premcem pa je tudi sidrnik – in ponekod tudi kopalna lestev – elegantno integriran v opremo premcev novih serij bowriderjev.

Z naraščanjem velikosti sorazmerno raste tudi prostornina skladiščnih prostorov ter seveda udobja v kokpitu in v premcu. V premec modelov ssi 216 in 226 je denimo mogoče namestiti mizo, za katero lahko udobno sedijo štiri osebe, mizo pa je mogoče prestaviti tudi v kokpit, kjer pa je prostora še več in še sedeža krmarja in sopotnika sta vrtljiva, tako da lahko za mizo v kokpitu sedi od pet do šest članov posadke. Namesto mize v premcu se vedno lahko odločimo, da bomo osrednji del zapolnili z dodatno blazino in tam imeli udobno, veliko ležišče za nastavljanje soncu. Slednjega bodo prav gotovo vesele zdolgočasene predstavnice nežnejšega spola, medtem ko se bodo adrenalina željni junaki na deskah podili za čolnom. Športne aktivnosti, katerim je serija v prvi vrsti namenjena, se dogajajo na krmi. Tam imamo dostop do dveh velikih skladiščnih prostorov na obeh straneh oblazinjene površine, katere vloga je pripravljalni teren ali preoblačilnica. Nudi namreč veliko prostora za preoblačenje v neopren in nameščanje smuči, krmna stopnica pa nudi varen korak, saj je oblečena v učinkovito mehko protizdrsno podlago. Smuči in vedno bolj priljubljene wakeboarde je mogoče pritrditi tudi na nosilce na nerjavni konstrukciji, ki je razpeta preko vetrobranskega stekla, na njenem zadnjem delu pa je tudi kljuka za vleko smučarja oziroma wakeboarderja. Za lažje preživljanje dolgih ur pod žgočim soncem je vsak od čolnov opremljen z izoliranim prostorom, ki je med Američani zelo priljubljen. V »Ice Box«, ki ima svoj odtok, stresemo veliko ledu in mu dodamo nekaj pločevink, plastenk ali steklenic osvežilne pijače in o kakršni koli dehidraciji ne bo ne duha ne sluha.

Chaparralovo serijo wide tech poganjajo bencinski motorji, katerih najvišje moči se gibljejo od 168 kW (225 KM), kolikor lahko premore motor, vgrajen v ssi 196, pa do 224 kW (300 KM), kolikor izdelovalec dovoljuje v modelih ssi 216 in 226. Pri motorjih lahko izbiramo med Mercruiser in Volvo Penta, pogonski sklopi pa so Z pogonske noge s po enim ali dvema propelerjema na nogo.

Med serijsko opremo, katere je lahko deležen kateri koli čoln v wide tech seriji, lahko izpostavimo avdiosistem z daljinskim upravljalnikom, ki lahko predvaja zgoščenke, MP3 datoteke in »posluša« satelitski radio, ki pa pri nas žal še ne deluje, hladilno torbo, prikrite luči v kokpitu, potopne bitve in še bi lahko naštevali. Na seznamu dodatne opreme smo našli reflektorje, vgrajene v premec, tako imenovani wakeboard tower, preko katerega lahko napnemo tudi ponjavo, ki v kokpitu zagotavlja nekaj sence in vrsto različnih grafičnih poslikav trupa in barvnih kombinacij.

Chaparralova serija wide tech sledi sodobnim trendom oblikovanja čolnov z odprtim premcem, ti trendi pa se pri nekaterih ladjedelnicah prenašajo tudi na čolne s kabino v premcu.