Chaparral 310 signature

Chaparral 310 signature

Val 146

Wide tech tudi pri večjih

AVTOR Matija Klemenc
FOTO Chaparral

O Chaparralovi seriji wide tech, katere značilnost je širok premec, smo nekaj malega že pisali med kratkimi novicami. Omenili smo manjše bowrider modele, pri katerih širši premec doprinese pri dimenzijah oblazinjenih klopi v premcu. Izdelovalec pa je to rešitev prenese tudi na večje modele svojih predstavnikov, tudi na admiralski model 400 premiere.

Wide tech oblike je deležen tudi nekoliko manjši potovalni gliser, 310 signature, ki je s tem marsikaj pridobil, tako glede na sorodne čolne iz matične ladjedelnice kot tudi glede na nekatere tekmece.

Najbolj očitna in najpomembnejša pridobitev je seveda dodaten prostor v podpalubju, ki je posledica večje širine na tistih mestih, kjer se pri običajnem oblikovanju trup že začne ožati (proti premcu). Posledica tega je tudi ta, da je premčno ležišče pomaknjeno bolj naprej, zaradi česar se poveča tudi prostor v salonu, katerega je več, zlasti tistega, ki se lahko pohvali s stojno višino.

Ena izmed novosti je tudi dopolnilo premčnemu ležišču, v katerega se s pritiskom na gumb prelevi del sedežne garniture. Dodatno ležišče v salonu naredimo s pomočjo napihljive blazine, ki jo umestimo v kot sedežne garniture, še eno dvojno ležišče pa se skriva v prostoru pod kokpitom, kamor lahko med omarice ob levi steni namestimo LCD televizijo. Miza v salonu je snemljiva, snovalci pa so tudi v salonu našli zelo primerno mesto za LCD televizijo. Ta je nameščena na premični nosilec med premčnim ležiščem in salonom, tako da si jo lahko obrnemo v katero koli smer in jo gledamo z ležišča ali s kavča. Vzorno sta opremljena tudi kuhinjski blok in toaletni prostor, katerima je odmerjeno dovolj prostora, da so vanju umestili vse potrebno.

Številne novosti so tudi v kokpitu. Ena izmed njih je vsekakor okno na razširjenemu, naprej usločenemu radarskemu loku, ki je z nerjavnimi nosilci usidran tudi spredaj. Omenjeno okno namreč omogoča varen prehod na premec, saj ves čas vzpona na palubo omogoča stojno višino. Podobno rešitev smo sicer že videli, a je tudi tukaj izjemno dobrodošla.

Poležavanje 310 signature omogoča tako na premcu kot tudi na krmi oziroma v kokpitu. Krmno oblazinjeno klop, ki gleda v kokpit in proti krmi – na kopalno ploščad, namreč lahko podremo in s tem pridobimo oblazinjeno ležalno površino. Nova sta tudi krmarska sedeža, prenovljena pa je tudi armaturna plošča, ki sicer sledi svojemu slogu.

Chaparral 310 signature poganjata dva bencinska ali dizelska motorja z Z pogonskima nogama (bravo III oziroma duoprop pri Volvu), pri čemer pri bencinskih Mercruiserjih lahko izberemo tudi Axius pogon.

Cena za osnovni model z dvema 4,3-litrskima Mercruiserjema znaša 160.000 €.