CHAPARRAL 225 ssi

CHAPARRAL 225 ssi

Val 162

naslednik priljubljenega 215 SSi

AVTOR Mitko Ivanovski
FOTO Chaparral

Ameriška ladjedelnica Chaparral je ob koncu te navtične sezone ponudila navtični javnosti, še posebej v Evropi, naslednika zelo priljubljenega modela 215 SSi. Chaparral 225 SSi sodi v kategorijo sport cruiserjev te ladjedelnice in od njega pričakujejo dobro prodajo pri kupcih na stari celini. Pri načrtovanju so se najbolj posvetili kokpitu tega čolna, saj so ponudili nekaj zanimivih rešitev v tem dolžinskem razredu. Vsekakor izstopa sredinsko ležišče ali pa samo klop, ki ločuje kopalno ploščad in osrednji bivalni del čolna. Kupec lahko spremeni običajno klop v ležišče, sicer za morda nekaj manjše navtike ali pa otroke, ali pa ga obrne nazaj in ponuja odličen sedež za enega do dva ogledovalca kopanja preostalih gostov ali kazanja mimoidočim na obali. Vsekakor zanimivo in inovativno.

Poleg te kombinatorike so se potrudili in ponudili v kabini več razporeditev od klasičnega V sedišča do popolnoma oblazinjenega ležišča postelje za morda več kot samo dva navtika. Tudi barvno je ta kabina elegantna in svetla. Med estetsko in ergonomično urejene dele sodi tudi tabla z inštrumenti, saj so Chaparralovi inženirji »poveljniku« ponudili urejen »poveljniški most« s simetrično postavljenimi inštrumenti in športnim krmilom. Odprti del tega chaparrala ponuja dva vrtljiva stola in obilje prostorov za shrambo potrebnih in nepotrebnih stvari med plovbo.

Kupcu nudijo dodatno sidrni vitel z ograjo na premcu, večbarven trup po izbiri v črni, modri, rdeči in rumeni barvi, ter nekaj zanimivih dodatkov, kot so wakeboard stolp in nosilci, digitalni inštrumenti in še nekaj drugih dodatkov.

O pogonskem sistemu tega chaparrala 225 ne gre izgubljati besed. Američani se držijo preizkušenih stvari in tako ponujajo več različic znanega pogona z Z nogo. Motorji so lahko bencinski, tipa mercruiser, s prostornino 4.3, 5.0 ali 5.7 litrov in z nogami alpha in bravo 3.

Za ljubitelje evropskih motorjev pa ponujajo Volvo Penta motorje s 4.3, 5.0 in 5.7 litri prostornine in njihovo nogo, toda kot zanimivost je treba povedati, da so ti motorji zelo prijazni do okolja, saj zadovoljujejo stroge ameriške okoljevarstvene predpise in tudi evropske predpise.