Čepi za nujno silo

Čepi za nujno silo

Val 142

Drobni nasveti

AVTOR Božidar Peteh
FOTO Božidar Peteh

Tokrat predstavljamo zelo preprost del opreme, ki naj ne bi manjkal na nobeni barki, še zlasti ne na tisti, ki se podaja na daljšo pot na odprto morje. Gre za čepe, narejene iz lesa, v različnih velikostih in so namenjeni za zasilno sanacijo odprtin, ki jih imamo na plovilu (različni ventili) in lahko ogrozijo naše plovilo, če pride do poškodbe ventila in ostane samo ena bolj ali manj velika luknja. V takšni situaciji si sicer lahko pomagamo na različne načine, najbolj zanesljiv in preverjen pa je lesen čep, preizkušen s strani pomorcev že dolgo let nazaj.

Čepi so izjemno preprosti in narejeni iz katerega koli lesa, pomembna je njihova konusna oblika in različen nabor velikosti (dimenzij) za različne velikost lukenj v trupu. Kdor ima doma manjšo stružnico za les, jih naredi lahko sam, vendar jih je cenejše kupiti in v kompletu boste zanesljivo našli celoten nabor dimenzij za vse vaše potrebe.

V nekaterih deželah Evrope je ta del opreme naveden tudi kot del obvezne opreme in zaradi tega ga je mogoče kupiti tudi v navtičnih trgovinah severnega dela Evrope. Pri nas pa jih kljub temu, da niso obvezna oprema, na srečo izdeluje Povhe navtika, dobite pa jih tudi v trgovinah KAMM.