Cayman 75 HT

Cayman 75 HT

Val 139

Največji predator

AVTOR Bruno Kuzmin
FOTO Cayman

Ponudba italijanske ladjedelnice Cayman se začenja pri 38 čevljih. Trenutno najdaljši, najbolj luksuzen in nasploh najbolj motorno zmogljiv pa je pred kratkim prvič predstavljeni in več kot 23 metrov dolgi cayman 75 HT.

Podoba najbolj imenitnega caymana s hard topom sledi uveljavljeni hišni filozofiji, ki stavi na elegantne in rahlo zadržane poteze. Avantgardni oblikovalski poskusi in izleti v neznano pač niso zaželeni v razredu tako dolgih jaht, po katerih posegajo gospodje v najbolj zrelih, če ne celo najlepših letih. Trup, paluba in salonska nadgradnja ponujajo temu primerno veliko skladnosti, ki zlahka ugaja aristokratskemu avditoriju, na katerega je ob oblikovanju največjega caymana ciljal arhitekt Carlo Terz. Vse to spremlja obvezna mera romanske oblikovalske in življenjske razposajenosti, ki je opazna po marsikateri strani. Pa naj gre za zanimivo podobo oken, občudovanja vredno bočno silhueto ali zadek z velikimi salonskimi vrati, krmno sedežno rezidenco in zajetno kopalno ploščadjo, za katero stoji krmna garaža za 3,4 metra dolgi pomožni čoln.

Palubno razkošje

Konkretno bahaštvo se začne pri najdaljšem caymanu že na kopalni ploščadi, ki je dolga in skoraj tako široka kot barka na najširšem delu trupa. Prostora za razvajanje je veliko. Prav tako gosposka sta bočna vhoda v kokpit, ki vodita vanj preko stopnišč. Takoj za vhodom stoji krmna sedežna garnitura z mehkim oblazinjenjem, h kateri sodijo velika lesena miza in štirje pomični sedeži. Da je počutje v kokpitu v vseh trenutkih prijetno, skrbijo še konkretna stropna osvetlitev, zajetna stojna višina in električna pomična tenda. Drugačnim potrebam strežejo palubne površine na premcu, do katerih vodita široka bočna prehoda. Najbolj imeniten je sedežno-ležalni kotiček s pomično platneno konstrukcijo, ki nudi mičnim damam ustrezno senco. Vsem, ki zahtevajo še več »ležalne intimnosti«, strežejo ležišča na začetnem delu strešne konstrukcije, do katerih vodi stopnišče iz kokpita. Na vrhu hard topa stoji še ena posebnost, s katero se cayman očitno loči od bližnjih tekmecev. Pod dvižnim pokrovom kraljujejo motorne komande in navigacijski inštrumenti, ki omogočajo zunanje krmarjenje.

Največji cayman s hard topom šteje brez dvoma v razred zelo gosposkih bark, ki zlahka navdušujejo z imenitno in prav nič populistično zunanjo podobo ter zelo prefinjeno, udobno in nasploh hedonistično notranjostjo. Vse to spremljajo pri največjem italijanskem predatorju konkretna pogonska vsebina in številne, brez dvoma zelo izvirne rešitve, s katerimi se večina podobno dolgih bark s hard topom ne hvali.