Cayman 62 fly

Cayman 62 fly

Val 131

Italjansko razkošje

AVTOR Bruno Kuzmin
FOTO Bruno Kuzmin

Ponudba italijanske ladjedelnice Cayman se začenja pri 38 čevljih, spekter pa se zaključi pri admiralski predstavnici, 75 čeveljski jahti Cayman 75. Ogledali si bomo model 62 fly.

Podoba najbolj imenitnega caymana s krmarskim mostičkom (v ponudbo sodijo še open in hard top modeli) sledi uveljavljeni hišni filozofiji, ki stavi na elegantne in rahlo zadržane poteze. Avantgardni oblikovalski eksperimenti in izleti v neznano pač niso zaželeni v razredu okoli 20-metrskih jaht, čeprav obstaja kar nekaj izjem. Trup, paluba in salonska nadgradnja s krmarskim mostičkom vred ponujajo zato veliko skladnosti, ki zlahka ugaja kupcem v zrelih letih oziroma vsem tistim, ki so po naravi prej aristokratsko zadržani kot nastopaško našopirjeni. Vse to spremlja obvezna mera romanske oblikovalske in življenjske razposajenosti, ki je opazna po marsikateri plati. Pa naj gre za razgibano podobo oken, veličastno bočno ograjo, ki se na premcu v slogu večjih ladij zaključuje z visoko navzgor zaokroženim lokom, ali zadek, kjer se pogled ustavi na imenitnem radarskem loku, velikih salonskih vratih in zajetni kopalni ploščadi, pod katere so se podpisali pri oblikovalskem studiu Nuvolari & Lenard. Največji cayman izstopa še na obeh bokih z velikima in brez dvoma opaznima zračnima vstopnikoma za dovod svežega zraka v motorni prostor.

Cayman 62 šteje v 20-metrskem velikostnem razredu brez dvoma v razred najbolj gosposkih bark, med katerimi prevladujejo jahte iz tržno bolj in drugič manj uveljavljenih italijanskih, angleških in še kakšnih ladjedelnic. Med njimi deluje cayman 62, ki ga velja jemati kot odlično alternativo bolj uveljavljenim tekmicam, z imenitno in prav nič populistično podobo zelo prefinjeno in zrelo. Enako velja za njegovo notranjost, ki razvaja z udobjem in salonsko imenitnostjo visokega razreda. Vse to spremljajo konkretna pogonska vsebina ter uravnotežena in mirna plovba, s katero zlahka navduši največji »kajman«. Zanj je treba imeti na bančnem računu malce manj kot 1.700.000 €.