Čarter kot ga še ne poznate

Čarter kot ga še ne poznate

Ko se združita posel in ljubezen do morja

HiganasBoats je ekipa, ki jo druži ljubezen do morja, pa naj si bo to v obliki navtike, potapljanja, ribolova ali kajtanja. To ljubezen je ekipa združila s poslom, in sicer v obliki storitve čarterja. A svojim gostom želijo ponuditi več, kot jim le potisniti ključ v roke in zaželeti prijetno plovbo, kar je mogoče razbrati tudi iz pogovora z vodjo, Gregorjem Volkom.

Njihov moto je, da mora gost s seboj prinesti le toaletno torbico in kopalke, za vse ostalo pa poskrbi HiganasBoats.

Kakšna plovila najdemo v vaši čarterski floti?

Naša ponudba je usmerjena v motorna plovila. Zaznali smo namreč praznino na trgu čarterja motornih plovil na Jadranu, kjer so na voljo pretežno jadrnice, namenjene večjemu številu posadke. Zaradi ekonomičnosti se morajo tako gostje združevati v večje skupine, kjer pa je sklepanje kompromisov neizogibno. Sami smo želeli našim gostom ponuditi plovilo, ki je namenjeno paru ali manjši družini, ki je, ker je prosti čas zelo dragocen, relativno hitro, pa tudi ekonomično in preprosto za upravljanje, nudi pa maksimalno udobje za brezskrbno preživljanje prostega časa. Po poglobljeni raziskavi trga smo se odločili za plovila Leidi 660. Ta sedemmetrski polizpodrivni čoln ni zaman hrvaški čoln leta 2016. Krasi ga prvovrstna izdelava, premišljena razporeditev prostora in odlične plovne lastnosti. Proizvajalec je imel obilo posluha za naše modifikacije, ki smo jih smatrali za pomembne pri kakovostni ponudbi čarterja. Takšna podpora nam omogoča, da so plovila vedno v najboljšem možnem stanju. Naša flota je tako vedno na voljo za ogled ali test potencialnim kupcem tega puljskega proizvajalca. Čolni so opremljeni z izvenkrmnim motorjem 150 KM. Plovilo ima še bow thruster v premcu, sidro z električnim vičem, WC, kuhinjo, tuš na krmni ploščadi, hladilnik, chartploter s fishfinderjem, Bluetooth radio, VHF postajo … Prostor na krmi in salon se ob popolnoma odprtih vratih združita v eno. Leidi 660 ima tri ležišča, za dnevne izlete pa nudi udobje petim odraslim osebam.

Kaj mora imeti uporabnik storitve vašega čarterja v kovčku, ko se odpravi od doma?

Naš moto je, da mora gost s seboj prinesti tako rekoč le toaletno torbico in kopalke, za vse ostalo poskrbimo mi: velika in mala brisača na osebo, vreče za smeti, toaletni papir, kljukice za perilo, električni odganjalec komarjev, krpe za pomivanje posode, detergent, alu/celofan folija, papirnate brisače, vrečice za led … Nobene potrebe ni za nakup litrske plastenke olja, kisa, kilskega pakiranja soli … Vse to goste že čaka na plovilu v primernih embalažah: olivno olje priznanega vodnjanskega oljarja, sončnično olje, jabolčni kis, fina in grobo mleta jadranska sol, mlinček s poprom, kava Barcaffe, rožmarin in timijan. Kuhinja je seveda polno opremljena tudi s kuhinjsko posodo. Po želji lahko na barki čaka tudi namizni žar.

Kakšno znanje in izkušnje so potrebne za najem vašega plovila?

Nivo izkušenj in znanja je lahko zelo različen. Novopečeni morjeplovci nadvse cenijo hitro osvežitev bistvenih mornariških veščin, po želji tudi skupaj izpljujemo, se sidramo in povadimo različne načina pristajanja. S tem se zmanjša nivo stresa in pozitivno vpliva na kvaliteto življenja na plovilu. Izkušenejšim pa lahko s svojimi predlogi omogočimo nov pogled na sicer že poznan akvatorij, saj smo vsi nagnjeni k ponavljanju všečnih preteklih poti.

Kje je mogoče prevzeti plovilo, kje se začne ruta?

Nekateri gostje si želijo prevzema plovila na lokaciji svojega počitnikovanja, kar ni nobena težava. Gostom poskušamo prisluhniti in jim, če je le v naši moči, tudi ustrežemo. Naš trud očitno ne ostane neopažen, saj nam gosti to vračajo z izjemno skrbjo za plovilo.

Katere so dodatne storitve, ki jih še nudite svojim uporabnikom?

Gostom smo na voljo za nasvet ali pomoč 24/7, in sicer za primere kot so:

  • Motor ne vžge, ročka ni v nevtralnem položaju.
  • Ne dela sidrni vinč, vklopite termično varovalo.
  • Sidro popušča oz. je močno valovanje, premaknite se v sosednji zaliv.
  • Kje v bližini je peščena plaža?
  • Na katerem otoku je zanimiv sprehod?
  • Kje se kaj dobrega poje?

Plovila so opremljena z geo lokacijsko in telemetrijsko napravo, tako da lahko gostu nudimo hitro in kvalitetno pomoč. V primeru močnejših neviht preverimo, ali so vsa plovila na varnem in po potrebi obvestimo gosta, da bi se izognil neprijetni situaciji.

Zaradi različnih navtičnih izkušenj je zelo različna tudi potreba po naši asistenci. Pomembno je, da se tako izkušeni morjeplovci kakor tudi popolni novinci vrnejo v marino zadovoljni.

Zelo smo veseli, če nam novinci že v naprej povedo, da so neizkušeni, tako se lahko bolje pripravimo na njihov prihod in si že v naprej rezerviramo več časa za njihov check-in.

Kako je uporabnik povezan z »zunanjim svetom«?

Naše Leidi 660 imajo integrirane sončne celice, inverter in 220 V/USB vtičnice v salonu in v spalnici. Kljub želji po mirnem oddihu na morju se zavedamo, da današnji gost želi ostati on-line, pa naj si bo to zaradi dostopa do elektronske pošte ali pa ogleda najljubšega filma. Plovilo je opremljeno z WiFi napravo, gost pa lahko brezplačno koristi 10 GB na dan! Vseeno pa si želimo, da se elektrika raje uporablja za modre ambientalne vodne luči na kopalni ploščadi, kot pa za internet v delovne namene. (smeh) Nočno kopanje ali kozarec malvazije ob sveči … Kaj je še lahko lepšega!?

V kakšnih terminih je mogoče plovilo najeti?

Večina plovil se oddaja od sobote do sobote. Za današnji ritem življenja je to omejitev, ki se smatra za nesprejemljivo, česar se zavedamo, zato imajo naši gosti možnost izbire termina, ki jim najbolj ustreza.

Lahko uporabniki plujejo z vašim plovilom tudi izven sezone?

Ljubitelji Jadranskega morja prisegajo na plovbo izven glavne turistične sezone, ko je vse bolj mirno in narava zaživi v svoji najlepši luči. Tega se zavedamo, zato so vsa naša plovila opremljena z Webasto grelcem, ki poskrbi za toplo in suho kabino.

So vaša plovila na krovu gostila že kakega znanega gosta?
V čast nam je bilo sprejeti gospoda iz Royal Perth Yacht Cluba, člana zmagovalne posadke America’s Cup 83, jadrnice Australia II. Želel je našo revizijo svoje rute, začrtane na kopijo navtične karte, starejše od mene. V desetih dneh je preplul zunanje jadranske otoke do Trogirja in nazaj po notranji strani do Pulja. Mlademu Avstralcu smo z veseljem priskočili na pomoč. S pripravljenim aranžmajem na krmi je presenetil svojo izbranko in jo zaprosil za roko. Uspešno. Sedaj pričakujeta naraščaj. (smeh) Kar nekaj gostov nas je izbralo za svoje medene tedne, to romantično dejanje nam je še v posebno veselje.

Sicer pa se precej slovenskih ”otoških vikendašev” odloča za popestritev dopusta z našo barko. Najbolj zagreti si uredijo corpomorto v bližini vikenda. Nekateri se celo preko tedna vračajo na delo, medtem ko preostali del družine uživa na morju. Kratek skok s čolnom do Pulja, z avtom na delo, potem pa seveda čim prej nazaj.

Kako je mogoče priti v stik z vašo ekipo, z vašo ponudbo?

Preko naše strani www.higanasboats.com omogočamo online booking. Če pa ima gost kakšna vprašanja ali kakšne nestandardne želje, pa smo mu z veseljem na voljo na info@higanas.com.

Nadobudni ekipi želimo veliko poslovnega uspeha!