Čarovniške ukane je ugnal Luka Zabukovec

Čarovniške ukane je ugnal Luka Zabukovec

Val 234
AVTOR JK Pirat
FOTO Stefano Lusa

Jadralni klub Pirat iz Portoroža je letos že sedmič organiziral Halloween regato, ki so se je tudi letos udeležili nekateri najboljši mladi jadralci iz Avstrije, Italije, Madžarske, Nemčije, Slovaške in Slovenije.

Vetrovne razmere so tako v soboto kot nedeljo razveselile floto 120 optimistov, ki so jadra razprli pred mestom Piran in se podali v boj za čarovniško obarvane nagrade. Sobotno dopoldne je coprniška receptura zakuhala zmerno burjo jakosti med 10 in 15 vozli, kar je regatnemu odboru omogočilo gladko izpeljavo dveh plovov. Kmalu zatem je veter padel na vsega 5 vozlov, pred poznim popoldnevom pa so kljub vsemu pod streho uspeli spraviti še zadnji plov dneva. V spremstvu zadnjih sončnih žarkov so se otroci vrnili na kopno, kjer jih je pričakala prikupna in nadvse dobrohotna čarovnica, ki je otroke na žrebanju obdarila s praktičnimi darili.

Sprva oblačno in kislo nedeljsko jutro je dalo slutiti, da se brezvetrje ne bo pustilo ugnati. Toda coprnija je očitno znova delovala in zapihala je burja. Sprva z močjo do 10 vozlov, do konca regate pa se je veter okrepil in je ob prihodu jadrnic v cilj dosegal v sunkih do 20 vozlov. Ker je jakost vetra še naraščala in dosegla celo 30 vozlov, se je regatni odbor odločil, da pošlje jadralce na kopno in zaključi z regatami. 7. izvedba Halloween regate se je tako zaključila s štirimi izpeljanimi plovi.
Razmere na morju je najbolje izkoristil Luka Zabukovec(JK Jadro Koper), sledila sta Oliver Demjen(Madžarska) in Martin Fras(JK Izola). Med dekleti se je najbolje odrezala Gaia Fabris(Italija), skupno 3., sledili sta ji Camilla Ivaldi(Italija), skupno 4., inLouisa Muller(Nemčija), skupno 5.
Med kadeti je slavil Noe Magnani(Italija), pred Enricom Coslovichem(Italija) in Majem Petričem(JK Jadro Koper). Med mlajšimi deklicami pa so bile najboljše tri Valeria Kocanova(Slovaška), Katharina Kropfitsch(Avstrija) in Sara Domenik(JK Burja).

Med Piratovimi optimisti se je najbolje odrezal Svit Dujmovič Šterpin na 14. mestu. Sledili so Toni Benčič na 22. mestu, Tai Simonovich Zajelšnikna 50. mestu, Roža Sabadinna 66. mestu, Katarina Bašana 82. mestu, Živa Kravanjana 87. mestu, Žiga Cepakna 97. mestu in Aleksander Medja na 107. mestu.

Halloween regata se uveljavlja kot najpomembnejši jesenski jadralski dogodek na slovenski obali. Tudi tokrat je za organizacijo ter za nemoten potek prireditve na kopnem in morju skrbelo približno 50 članov Pirata, s čimer so mladim jadralcem zagotovili tudi najvišje varnostne standarde.