Carolina Skiff 1780 DLX in 198 DLV

Carolina Skiff 1780 DLX in 198 DLV

Val 133

Rekreativec in garač

AVTOR Bruno Kuzmin
FOTO Bruno Kuzmin

Četrt stoletja stara navtična hiša Carolina Skiff šteje med največje ameriške ponudnike odprtih rekreativnih in vsaj malce delovnih čolnov oziroma tako imenovanih skiffov. Med njihove pomembnejše modele štejeta srednje velika čolna iz serije DLX in DLV z oznakama 1780 in 198.

Glavnino ponudbe predstavljajo modeli iz serije DLX, ki so z robustno zasnovo in zelo stabilnim obnašanjem namenjeni predvsem rabi v nizkih priobalnih vodah in po potrebi močvirjih, kjer pride do izraza njihov podvodni del trupa z ravnim krmnim dnom. Manj garaški so skiffi z oznakami DLV, ki so namenjeni predvsem navtičnim rekreativcem in športnim ribičem, ki plujejo tako v plitvih kot tudi globokih in razburkanih vodah. Modeli z oznako DLV se namreč dokazujejo s posebno obliko podvodnega dela trupa z ostrimi in visokimi vzdolžnimi kanali ter naklonskim kotom 10 stopinj na krmnem delu, kar omogoča odlično in natančno usmerjanje čolna in stabilno obnašanje v težjih vremenskih razmerah.

Oba modela iz ponudbe ameriške znamke Carolina Skiff zlahka prepričata. V konstrukcijskem smislu sta trdno in dobro izdelana čolna, na katerih ne najdeš pomanjkljivosti, s katerimi v smislu preočitnega varčevanja z materiali “osrečujejo” nekateri evropski tekmeci. Oba “Američana” se hkrati dokazujeta s konkretno mero funkcionalnosti, naj gre za potrebe in zahteve razvajenih amaterskih ribičev, družinskih očetov ali za rabo v delovne namene, kjer prevladuje manjši.