Cap camarat 8,5 wa

Cap camarat 8,5 wa

Val 168

Izpolnil pričakovanja

AVTOR Matija Klemenc
FOTO Matija Klemenc

Jeanneaujeva serija cap camarat je v zadnjih nekaj sezonah dobila precej novih članov in prav za vse lahko rečemo, da navdušujejo na več področjih.

Še zlasti so mi všeč ti križanci med ribiškimi in družinskimi čolni, saj jih odlikujeta izjemen podvodni del trupa in togost.

Glavni značilnosti različice walkaround sta raven premec, ki ga v celoti lahko prekrijemo z blazinami, in prostoren kokpit, ki je zasnovan tako, da nudi udobno oblazinjene klopi za družinsko rabo ali pa pravo delovno okolje za ribolov.

Mi smo si čoln prvič ogledali v Cannesu na uradnih testiranjih, ki jih Jeanneau organizira vsako leto in tudi zapluli z njim, v Izoli pa smo minuli mesec prav tako zapluli z enakim čolnom, le motorje je imel tisti v Cannesu Yamahine, čoln v Izoli pa Hondine. Očitno so imeli različne propelerje, saj smo z Yamahinimi motorji v Cannesu dosegli dober vozel višjo končno hitrost kot s Hondinimi motorji. Nazivne moči motorjev pa so bile enake, in sicer 2 x 225 KM oziroma, da se lepše izrazimo, 2 x 165,44 kW.

Pri cap camaratu 8,5 so nadaljevali tradicijo oblikovanja trupov z visokim in navzven usločenim premcem, ki poleg lepega videza tudi dobro učinkuje pri usmerjanju pršca pri plovbi po živahnejšem morju navzdol. Krivulja trupa se proti krmi precej spusti in se zaključi z dvema kopalnima stopnicama na obeh straneh prostora, namenjenega namestitvi motorjev. Cap camarati so me vedno navduševali s plovnimi lastnostmi in čvrsto izdelavo, in tudi 8,5 wa je izpolnil ta pričakovanja. Vedno znova zajamem sapo, ko vidim porabo, saj ni prav skromna, a tako pač je, ko šestvaljni bencinarji ženejo štiri tone čolna s takšno hitrostjo. Kaj šele bo, ko bo v kokpitu še kakšnih 100 kilogramov tune …