Cannes Yachting Festival

Cannes Yachting Festival

Val 233
AVTOR Julijan Višnjevec
FOTO Cannes Yachting Festival

Po pričakovanjih je navtični festival v Cannesu blestel in se bohotil v rekordnih številkah. Število razstavljenih plovil je skočilo na 638 (od tega je bilo 219 novih modelov), 542 razstavljavcev pa je postavilo na ogled svoje diamantne špice, ki so privabile 51.000 obiskovalcev. Glede na zgodnjejesenski termin, prvi v vrsti tovrstnih dogodkov v novi navtični sezoni, in po zaslugi še vedno precej živih spominov iz preteklega poletja, je bilo slednje tudi pričakovati. A festival se mora za svojo navtično slavo zahvaliti predvsem Azurni obali in samemu mestu Cannes, saj so kupci vzeli Cannes Yachting Festival kljub ležernemu in brezskrbnemu vzdušju skrajno resno.

Po osrednji novinarski konferenci vodstva razstave in odločne Sylvie Ernoult, ki nosi hlače na salonu, sem dobil občutek, da se organizatorji v Cannesu ne bojijo prav nikogar več. Ravno obratno, če bodo storili napako, jo bodo storili sami, ostale razstave, ki bi jim lahko pobrale tako težko priborjen tržni delež novosti, so trenutno v podrejenem položaju ali časovno precej oddaljene. Zakaj to omenjam? Prihodnje leto bodo namreč v Cannesu uvedli korenite spremembe, ločili jadrnice in katamarane od motornih plovil in bo vse, kar ima jambor, prestavljeno na lokacijo v Porto Canto. To je marina na drugi strani velikega zaliva mesta Cannes, kjer so bile do sedaj na ogled rabljene superjahte. Letos so bile prvič na tej lokaciji predstavljene poleg superjaht v čarterju ali rokah posrednikov še tako imenovane vodne igrače ali ang. toys. Dostop iz starega dela luke Vieux Port je mogoč z morske strani (okoli 7 minut počasne plovbe) in s kopna, z avtobusno linijo, rezervirano za obiskovalce, ali peš (okoli 30 minut hoje po krasni široki promenadi). Taka ločitev prizorišča v svetu ni nenavadna in smo jo lahko že videli pred leti v Barceloni, ločene lokacije za motorna plovila in jadrnice so poznane tudi v Ft. Lauderdale itn. Glede na lokacijo v Cannesu pa bo le čas pokazal kako se bodo odločili predvsem razstavljavci, ki imajo v svojem programu tako motorna plovila kot jadrnice in so do zdaj v Cannesu imeli oboje skupaj, kar je bila velika prednost predvsem pri učinkoviti izrabi človeških virov.

Dobra klima

Na Azurni obali je v času navtične razstave praviloma še vedno zelo prijetno toplo vreme, kar pričara poleg bogate ponudbe plovil in izjemnega doživetja v nakupovalnem filmskem mestu posebno kuliso. Ljudje, obiskovalci, kupci se sprostijo, pozabijo na vsakdanjik in se posvetijo svojemu hobiju, torej plovilom. V takem vzdušju sklepajo kupčije ladjedelnice, ki ob predstavitvi novosti in lahkotnosti kupcev sklenejo kar nekaj poslov. Pravzaprav jemljejo tudi glede predstavitev novosti vse ladjedelnice Cannes skrajno resno. Če tega zamudijo, je naslednji najboljši termin Düsseldorf. A to je že druga – zimska zgodba!

Cannes Yachting Festival v številkah:

 • 51.000 obiskovalcev
 • 593 novinarjev
 • 2 lokaciji
 • 10 km plovil
 • 3 km plavajočih pomolov
 • 542 razstavljavcev
 • 40 % razstavljavcev so ladjedelnice in zastopniki
 • 60 % prihaja iz drugih področij navtike (izdelovalci opreme, posredniki, tehnična podpora)
 • 638 plovil od 2,4 do 53 metrov
 • 122 svetovnih premier
 • 46 jaht med 22 in 53 metri dolžine (Port Canto)
 • 110 jadrnic
 • 46 večtrupcev (od tega 13 motornih)

Francoska navtična industrija

Navtična razstava v Cannesu šteje že 41 ponovitev, glede na številke pa se ponavljajo tudi uspehi izpred svetovne finančne krize leta 2008. V francosko navtično industrijo je vključenih posredno in neposredno 40.000 zaposlenih, ki so lani ustvarili za 4,8 milijarde prihodkov…

Več si lahko preberete v št. 233 revije Val navtika