Cannes international boat and yacht show 2010

Cannes international boat and yacht show 2010

Val 153

Znamenja okrevanja

AVTOR Mitko Ivanovski
FOTO Mitko Ivanovski

Že triintridesetič so v legendarni francoski filmski “meki” organizirali navtični sejem. 400 razstavljavcev (od tega kar 152 novincev) iz 34 držav in 500 plovil v vodi so ponudili na ogled 139 novih modelov. Vrnil se je nasmeh na obrazih prodajalcev in zdi se, da je Cannes prva spomladanska lastovka po dveh zelo sušnih letih.

Cannes je bil vedno prvi sejem v novem navtičnem in davčnem letu (od 1. septembra do 31. avgusta) in zato so njegovi rezultati in klima vedno dober kazalec poznejših dogodkov na navtičnem trgu. Zelo značilna je izjava Jeana-Françoisa Fountaina, predsednika francoskega navtičnega združenja, češ da letos v Cannesu ni bilo joka ob zmagi, a bili so resnični znaki upanja. Pravi tudi, da je sejem pokazal, da so bile sklenjene pogodbe o nakupih plovil morda že začetek okrevanja navtične industrije.

Zagotovo je splošen vtis dejstvo, da je bil sejem največji doslej po dolžinah in tudi po tem, da smo praktično plovil pod deset metrov našteli na prste obeh rok. Nekateri standardni razstavljavci so manjkali, a zato je bilo mnogo novincev – predvsem iz manj znanih navtičnih velesil, kot so Združeni arabski emirati, Srbija, Turčija (blagovne znamke), pa še kdo bi se našel. Občutek sem tudi imel, da se je največji, Ferretti, za odtenek malo manj bahaško obnašal. Počasi, toda vztrajno se ponovno uveljavlja teza, da moraš najprej pokazati novince v Cannesu, preden jih pokažeš v Genovi. V razgovorih z nekaterimi prodajalci je opaziti večjo zagnanost kot lani in predlani. Nekdo od prodajnih šefov je ugotovil, da so bogataši že morda malce naveličani skrivati svojo željo po zabavi in predvsem dovolj časa so čakali, kaj se bo izcimilo iz te krize. Ali se bo ta trend nadaljeval, bomo hitro ugotovili v Genovi in Düsseldorfu.