Cannes Boat & Yacht Show 2008

Cannes Boat & Yacht Show 2008

Val 133

Navtični sejmi

AVTOR Mitko Ivanovski
FOTO Mitko Ivanovski

V mondenem Cannesu na Azurni obali so že 31-krat razstavili plovila. Veliko svetovnih novosti, odlična organizacija in svetovljanstvo ponujajo prodajalcem in kupcem plovil priložnost za dobro kupčijo. Slovenska udeležba je bila polovično uspešna – izvrsten nastop Shipmana in odsotnost Elana.

Francoska navtična industrija je v dobri kondiciji, saj so lani povečali prodajo s 1.166 milijonov na 1.288 milijonov evrov. Pred kratkim zaključeno davčno obdobje od 1. septembra 2007 do 31. avgusta 2008 kaže 5-odstotno rast prodaje. Vse to se je lepo opazilo tudi na letošnjem navtičnem sejmu v Cannesu. Francoska nacionalna navtična federacija (F.I.N.) in Reed Expositions France sta pripravila v stari mestni marini navtični sejem s svetovljanskim okoljem znamenite Festivalne dvorane in še bolj legendarne obalne ulice Croisette.

Cannes je navtični sejem na vodi (na kopnem je plovil zelo malo in ni običajne kramarske opreme) in je namenjen plovilom, ki so razstavljena v svojem elementu – vodi. Letošnji sejem se ponaša s 65.000 obiskovalci, 600 plovil v vodi in kar 3,3 kilometra pontonov (sejem je skoraj ves na privezih ob pontonih). 520 razstavljalcev iz 34 držav je pokazalo 250 novih modelov – vsako četrto plovilo je bilo povsem novo ali prvič predstavljeno in 230 plovil je bilo daljših kot 20 metrov. To so navdušujoče številke največjega navtičnega sejma v vodi na stari celini.