Calipso 21 open

Calipso 21 open

Val 231
AVTOR Julijan Višnjevec
FOTO Julijan Višnjevec

Poletje je čas za osvežitev na morju. Zato je odprti čoln, ki ga lahko enostavno prevažamo na prikolici in z njim v kratkem času dosežemo najlepše zalive, prava odločitev. Calipso 21 je prav tak, torej predstavnik odprtih in vsestransko uporabnih čolnov. Včasih smo jim rekli »fišermančki«, torej smo jim dali ime, ki so ga dobili po generičnem imenu za odprti tip čolna s centralno konzolo in s katerim smo se lahko odpravili tako na dnevni izlet kot na dvourno kopanje v bližnji zaliv ali na ribolov s prijatelji. Calipso 21 ponuja vse to, naš testni pa je bil opremljen še z zmogljivim 140-konjskim agregatom, ki je dosegel najvišjo hitrost kar 37 vozlov.

Italijanski jug je znan po številnih izdelovalcih plovil. Ponudba je res široka, a vsi ne dosegajo pričakovanj kupcev. Ladjedelnico Boat Salmeri zastopa koprsko podjetje Nar nautica d.o.o. in, kot so nam zagotovili in smo se na testu lahko sami prepričali, je calipso 21 kakovosten čoln z dobro zasnovanim konceptom odprtega čolna. Vsestransko uporaben in cenovno dostopen je prava izbira za tiste, ki se prvič srečujejo z navtiko in bi radi že v začetku imeli obvladljiv, a ne preveč dolgočasen čoln. Calipso 21 je tudi oblikovno lepo zasnovan in spominja na legendarne ameriške čolne.

Dizajn in ergonomija

Stranski pogled calipsa 21 razkriva višji premec in bočno linijo trupa, ki se proti krmi spušča in konča nizko na krmni ploščadi. Ta je uporabna za izstop iz vode, pri čemer pomagajo tudi zložljive nerjavne stopničke. Visok premec, vse do krmilne konzole, nam s ptičje perspektive izda tudi izjemno širino. Za pregled smo v obliki črke V oblikovano klop spremenili v udobno in ogromno ležišče. To je to, kar bomo potrebovali po osvežilnem skoku v morje – samo sončenje. Če si bomo zaželeli prigrizka, bomo na premcu lahko namesto ležišča postavili mizico, kjer se bodo brez težav namestili štirje odrasli. A vrnimo se h konceptu, calipso 21 je namreč odprt čoln s centralno krmarsko konzolo. To pomeni, da se bo po čolnu lahko gibalo do 8 oseb, to je tudi največje število ljudi, ki ga lahko sprejeme italijanski lepotec. Če smo se sedaj ukvarjali z ergonomijo in dizajnom, lahko pregledamo tudi kakovost izdelave, ki bi jo po videnem ocenil z odliko. Boat Salmeri ima izjemen repertoar plovil in calipso je eden izmed novejših članov družine, saj je svet ugledal pred komaj dvema letoma.

Na plovbi

Naš test pred izolsko marino je spremljala srednje močna burja, ki je naredila kar visoke valove, zato smo se nekako držali zavetja, ki ga daje mestno jedro. Zimske burjice znajo kljub soncu in relativno toplemu dnevu na morju pričarati kar težke razmere. Centralno postavljena konzola z vetrobranskim steklom, okoli katerega je nerjavni profil za držanje sopotnikov, med plovbo delno ščiti krmarja in sopotnika. Seveda je pri metrskih valovih nemogoče uiti kakšni kaplji in mi smo jih dobili predvsem po zaslugi vetra. A to smo šteli kot osvežitev, prav takšno kot je v ponudbi tovrstnih plovil calipso 21. Plovba je bila mehka in trup je odlično prenašal kar velike obremenitve. Potovalna hitrost je bila okoli 24 vozlov, čeprav je bila dan prej najvišja hitrost kar 36,9 vozla, poraba goriva pa 46 litrov. Tudi pri 22 vozlih in 4000 vrtljajih na minuto je bila poraba goriva le 16 litrov na uro. Po nekaj atraktivnih skokih čez val je bilo konec tudi našega testa. V resnici je bilo čisto dovolj, da smo občutili kako se temperamenten predstavnik ladjedelnice Boat Salmeri obnaša na vzvalovanem morju. Pred privezom sem preveril še hitrost za panolanje, ki je bila z minimalnimi 700 vrtljaji na minuto že 2,8 vozla. Bo moral brancin kar hitro plavati, da bo ujel vabo iz calipsa 21. Za konec smo kot vselej pustili prodajno ceno, ki bi tokrat morala biti na začetku, saj se calipso 21 začne pri 12.800 evrov brez DDV…

Več si lahko preberete v št. 231 revije Val navtika