Bungalovi na vodi

Bungalovi na vodi

Val 153

Aquare

AVTOR Božidar Peteh
FOTO Božidar Peteh

Ideja pravzaprav ni nič novega. Na plovilih stanujejo in počitnikujejo ljudje že leta in leta. Samo poglejmo nam najbolj poznano Nizozemsko, kjer je že skoraj nemogoče dobiti dobro lokacijo za trajen privez stanovanja na vodi. Zaradi tega tudi ponudba nemškega podjetja, ki je letos na sejmu v Düsseldorfu predstavilo potujoči bungalov na vodi.

Najprej se mi je zdelo, da tu sploh ni posebnih tehničnih novosti. Pa sem se motil. Čeprav gre na videz za dokaj preprosto plovilo, se pod drobovjem skriva marsikaj novega.

Najprej pa nekaj konceptualnih vprašanj. Kot potujoče bivališče na vodi, naj bo to kot stanovanje ali kot bungalov (turistični namen), se smatra takšno plovilo, ki je dokaj stabilno in s svojo težo ter obliko zagotavlja, da gibanje človeka v njem čim manj vpliva na premike plovila. Praviloma so tudi zaradi tega takšni plavajoči objekti težji, redkokateri imajo manj kot 10 ton.

Za izdelavo potujočega bivališča izdelovalci izbirajo dve možni različici „podvozja“. Prvi je klasični ladijski trup v oblikah, ki so namenjene rečni plovbi, medtem ko so druga izbira trupi oblike katamarana. Tega izbirajo izdelovalci predvsem za počitniške objekte, ker so tudi cenejši in jih je preprostejše vzdrževati in upravljati. Katamaran oblika zaradi nižje teže omogoča pogon z motorji manjše moči (običajno uporabijo kar zunajkrmne motorje). Konstrukcijsko so narejeni dokaj preprosto – na dva trupa je položena in pritrjena pravokotna ploščad. Na njo se lahko postavi nadgradnja v poljubni obliki. Še največkrat v kvadratni obliki, nekaj podobnega, kot klasični bungalovi, ki jih izdeluje Adria iz Novega mesta. Tudi pri nas je bilo nekaj poskusov narediti plavajoči bivalni objekt, ki pa za sedaj po mojih podatkih še ni prišel do faze serijske izdelave. Je pa ideja zanimiva predvsem zaradi tega, ker je za prototipno različico narejen katamaranski trup iz polietilena, ki je praktično neuničljiv material in popolnoma odporen na vse možne nevarnosti, ki prežijo v vodi (korozija, galvanska korozija …). Upam, da bo ta izdelek enkrat zagledal luč sveta, saj imamo pogoje za uporabo takšnih plovil tudi pri nas. Če bo, bomo prvi, ki bomo o tem pisali.