Brioni 44

Brioni 44

Val 152

Inovacije in izboljšave

AVTOR Matija Klemenc
FOTO Matija Klemenc, Dragan Arrigler

Tri leta je minilo, odkar smo pisali o jahti slovenske izdelave, vanga 44, slovenskega podjetja Vanga Yachts. Gre za posebno jahto, za katero smo že pred tremi leti zapisali, da ji gre iskati vzporednice z nekaterimi lobsterskimi tipi čolnov, njena velika prednost pa je visoka stopnja prilagodljivosti kupcu. Od takrat je vanga dobila novo ime, in sicer so jo rajši poimenovali kar po celotnem arhipelagu: brioni 44.

Ogledali smo si številne novosti in izboljšave, ki so plod večletnih študij in preizkušanj, seveda pa smo z jahto ponovno tudi zapluli in se prepričali, da je tokrat »potegnila« do najvišje hitrosti 42 vozlov (77,7 km/h). Za to hitrost je dobila tudi certifikat Brodarskega instituta v Zagrebu, katerega strokovnjaki so opravili tudi uradne meritve, ki so neprimerno natančnejše od naših in upoštevajo vse mogoče parametre in zunanje vplive.

Naš test se je odvijal dva dneva pred uradno splovitvijo, na kateri je udeležence nagovoril tudi predsednik Vlade RS Borut Pahor. Izrazil je podporo inovativnim razvojnim podjetjem, katera s svojim poslovanjem predstavljajo ambasadorje slovenskega navtičnega gospodarstva.

Že pred tremi leti smo zapisali, da ta jahta ni za vsakogar. Namenjena je navtikom s posebnim okusom in takšnim, ki jim je mar in znajo ceniti trud, energijo in sredstva, ki so bila vložena v ta projekt. Teh je bilo namreč za več milijonov evrov. Z dolgim seznamom standardne opreme je za brioni 44 v osnovi treba odšteti 588.700 € +DDV, z nekaj dodatki pa cena zraste tudi za nekaj deset tisočakov.