Brig F 570 L

Brig F 570 L

Val 153

F kot falcon - sokol

AVTOR Marko Čurin
FOTO Marko Čurin

Na Ptujskem jezeru je slovenski zastopnik za gumenjake Brig, podjetje AS Boats iz Frama pri Mariboru, predstavil dve novosti za to in naslednjo sezono. Novosti sta bila modela falcon 570 in eagle 645.

Jezerska površina ni nudila najboljšega poligona za preizkus plovnih lastnosti čolna, a smo vseeno strnili nekaj podatkov o čolnu. Model 570 sodi v serijo Falcon Rider, ki zajema predvsem čolne za šport in prosti čas. Pokriva modele dolžine od 400 do 620 centimetrov. Opremljeni so lahko z jahalno ali klasično konzolo ter dobavljivi v treh izvedbah, in sicer basic, classic in de luxe. Razlika med njimi je samo uporaba različnih materialov za izdelavo tubusov. Pri prvem je uporabljen PVC material znamke Mirasol, pri drugem in tretjem pa neopren hipalon, ki ga proizvaja francoski Du Pont pod blagovno znamko Orca.

Poliestrsko dno je bele barve v sendvič konstrukciji, utrjeno z dvema vzdolžnima in prečnimi rebri iz hrastovine. Ta zagotavljajo čolnu togost in dobre plovne lastnosti. Omeniti moramo tudi srednje močno V 23-stopinjsko dno, ki proti bokom prehaja v 19-stopinjski kot. Vse to obdajajo tubusi iz Mirasola ali po naročilu hipalona premera 50 centimetrov na krmnem delu in 50 centimetrov na premčnem delu. Sestavljeni so iz petih komor, kar omogoča varno plovbo v primeru poškodbe ali pretrganja ene od zračnih komor. Tubusi so dodatno utrjeni na dnu, kjer se stikajo s plastiko ter v višini krmilne konzole.

F 570 odlikuje dobra končna izdelava in ne nazadnje tudi cena, ki se giblje okoli 9.200 € za različico z Mirasolom. Za dodatnih 1.800 € si pa lahko omislite hipalon. S svojim simpatičnim videzom, barvnimi kombinacijami in obiljem standardne in dodatne opreme je vedno bolj konkurenčen izdelek na evropskem navtičnem trgu. Čoln je lahko namenjen kot dodatno plovilo na večjih jahtah ali plovilo za prosti čas in šport. Z osnovno opremo, odlagalnimi komorami lahko zadovolji tudi kakšnega avanturista, podvodnega lovca za hiter prevoz med otoki, ker gre s takšno motorizacijo za zelo hitro plovilo. Pri Brigu so dokazali, da niso zastonj nosilci certifikatov ISO 9001 in SOLAS. Pa še zanimivost, od začetka izdelave je podjetje izdelalo kar 44.000 plovil.