Breitling Navitimer – poklon legendi

Breitling Navitimer – poklon legendi

AVTOR Julijan Višnjevec
FOTO arhiv Breitling
Navitimer Ref. 806 1959 Re-Edition (PPR/Breitling)

Za poklicne pilote je bilo merjenje časa vedno izjemnega pomena. Leta 1952 je Breitling razvil Navitimer, revolucionarni zapestni časomer, ki je takoj postal spremljevalec slehernega pilota. Na zapestju so ga nosili piloti, ki so izvedli pomembne dosežke v letalstvu, saj so s pomočjo zapestne ure lahko opravili natančne izračune med letenjem. V spomin na te izjemne čase je Breitling ponovno obudil Navitimer Ref. 806 1959 Re-Edition, enega prvih in najbolj ikoničnih modelov v zgodovini Navitimerja, predstavljenega natanko pred 60 leti.

Ponosni član družine Navitimer

Navitimer Ref. 806 1959 Re-Edition je do najmanjše podrobnosti narejen natančno tako, kot je bil svoj čas izdelan eden od najbolj cenjenih Navitimerjev, Ref. 806, s črno številčnico in vrtečo se luneto. Breitling Navitimer Ref. 806 1959 Re-Edition je tudi v širšem urarskem smislu ena od najbolj impresivnih urarskih mojstrovin vseh časov. Ob praznovanju okrogle obletnice bo v omejeni seriji narejenih natanko 1959 kosov, kar sovpada z letnico nastanka. Vsak časomer bo posebej oštevilčen z gravuro na pokrovu ohišja. Pri Breitlingu verjamejo, da bo ikonični Navitimer zaželen med zbiralci in vsemi ljubitelji posebnih izdaj ter že napovedujejo druge modele, s katerimi bodo obeležili posamezna obdobje blagovne znamke.

V sodobnost ujeta tradicija

Za pogon Navitimer Ref. 806 1959 Re-Edition so razvili popolnoma nov mehanizem na ročno navijanje. Hišni mehanizem B09 temelji na lastnem razvojnem znanju kalibra 01 in je certificiran s strani neodvisne institucije COSC. Mehanizem bije v jeklenem ohišju premera 40,9 milimetra, prav posebej izdelanem za ta model. Časomer je vodotesen do 3 barov, kar je tudi edini sodobni dodatek k tehničnim lastnostim. Gladek usnjen pašček ostaja v duhu preteklega časa natančno takšen, kot ga je pred šestdesetimi leti imela najbolj zaželena zapestna ura med piloti.