Branko Brčin začel letošnjo sezono v J70 z zmago

Branko Brčin začel letošnjo sezono v J70 z zmago

Quantum Key West Race Week

Med 18. in 23. januarjem se je v Key Westu na Floridi odvijal tradicionalni Quantum Key West Race Week, na katerem se je v 13 jadralnih razredih pomerilo skoraj 150 jadrnic. Najbolj množičen je bil razred J70, v katerem je jadralo 54 jadrnic, v kategoriji Corinthian pa še nadaljnih 20. Regate se je z italijansko ekipo Calvi Network (lastnik in krmar Carlo Alberini) udeležil tudi Branko Brčin (JK Pirat) in na mestu taktika pomagal ekipi do skupne zmage. Ekipa Calvi Network je sicer tudi aktualna evropska prvakinja ter italijanska državna prvakinja v svojem razredu, k obema dosežkoma je na mestu taktika doprinesel tudi naš Brčin. Občasno ekipo dopolni še en slovenski jadralec, Karlo Hmeljak, ki je z njimi jadral tudi v Key Westu.

»Zmage smo zelo veseli, saj smo premagali svetovne prvake in taktike svetovnega slovesa. Zmaga na Key Westu pomeni toliko, kot da bi tenisač zmagal na US Open. Poleg zmage v razredu J70 smo prejeli tudi naziv ‘Boat of the Week’, ki pripade najboljši jadrnici v razredu z najmočnejšo konkurenco in se tako za vedno vpisali na prehodni pokal. Na Florido se vrnemo v začetku marca na svetovno znano Bacardi regato, s katero bomo zaključili ameriško avanturo. Potem se vračamo nazaj v Evropo, kjer nas čakajo regate evropskega pokala ter evropsko in svetovno prvenstvo,« je zadovoljen Branko Brčin.

Šestdnevna regata se je odvijala v zelo spremenljivih vetrovnih pogojih. Branko pripoveduje: »Prve tri dni smo imeli nestabilen in šibek veter moči od 2 do 7 vozlov, precej je obračalo, pa še z dvema različnima tokoma smo se spopadali, saj je bilo naše regatno polje ravno na meji med kanalom in Atlantikom na drugi strani. Velik problem je bila 3. regata, ki smo jo zaključili na tretjem mestu; na obali smo izvedeli, da smo bili preko startne črte (OCS), po radiu pa nas o tem niso obvestili in tudi prvotni rezultati niso kazali na diskvalifikacijo. Vložili smo protest, ki pa je bil po treh urah zavrnjen. Drugi dan smo ga ponovno odprli, podprli z video posnetkom, a sodnikov vseeno nismo prepričali, da smo bili ob startu za startno črto (vsi starti so se odvijali na zastavo P, kar pomeni, da si lahko čez startno linijo tudi v zadnji minuti, le na 0 moraš biti notri za linijo). Zadnja dva dneva sta bila vetrovno ugodnejša, pihalo je med 12 in 18 vozli, v petek v sunkih še nekoliko več, pa tudi val se je pojavil zaradi konfiguracije terena in globine vode ter toka. Konstantni dobri rezultati so nas pripeljali do zmage. Zadnji dan je bilo kar napeto, ker si nismo mogli privoščiti prehitrega starta ali diskvalifikacije, ker nismo imeli več kaj odbijati, zato je bilo potrebno res paziti, da ne bi prišli v situacijo za take probleme.«

Vir: Jakica Jesih, JK Pirat

Jadralni klub Pirat, spletna stran Branka Brčina

Facebook: Jadralni klub Pirat, Branko Brčin