Brancin, moja velika ljubezen

Brancin, moja velika ljubezen

Val 183
AVTOR Robert Renninger
FOTO Ribogojnica Fonda, Robert Renninger

Radoveden, agresiven in mrkega pogleda. Eleganten, hiter in lep. Vse to je brancin, zeleno-sivi morski vitez, kot ga ljubkovalno poimenujemo ribiči. Poimenujemo ga tudi lubin, vuk, smudut, levrek; na vsakem področju Jadrana drugače. Zame je najbolj cenjena morska riba, čeprav imam seveda rad tudi vse druge. Področja njegovega zadrževanja so izpostavljeni rti, predeli, kjer je veliko sladke vode, izviri, dotoki rek, bližina mest, prelivi, čeri … Skratka, sami zanimivi predeli, zaradi česar je ribolov še bolj zanimiv….

…Mnogokrat ga zadenem direktno v glavo, puščica pa pogleda ven šele pri repu. Temu pravim, da je bil ujet na raženj. Pri tem sicer meso ni najboljše kakovosti, ker predel okoli puščične luknje ni najbolj okusen…

Brancin v pečici s krompirjem

Je najbolj priljubljen recept, predvsem mestnih ljubiteljev rib, ko na sobotni tržnici kupijo ribe in doma v stanovanju imajo kamina za njegovo vrhunsko pripravo. Nič za to, brancin v pečici je tudi zame odlična izbira priprave. Pomembno je zaporedje pečenja in kombinacije z zelenjavo. Sam najprej na tanke ploščke narežem krompir in belo čebulo, posolim, premešam, dodam malo rožmarina in v pomaščen pekač položim zmes. Pečem okoli 15 minut, dodam na kocke narezan paradižnik, bučke in ribo, pečico namestim tako, da peče le z zgornje površine, po pol ure preverim,ali je riba pečena in to tako, da v najdebelejši del zapičim vilico in preverim, ali je meso odstopilo od kosti….

Brancin v soli

V pekač položimo peki papir, posujemo z 1 kg grobe soli, približno 1-kilogramskega brancina v notranjosti namažemo z maslom, ga položimo na sol, prekrijemo z dodatno soljo in pečemo na 180 stopinj Celzija (ogreta pečica) okoli 40 minut. Za 2-kilogramsko ribo potrebujemo približno 1 uro. Včasih ga naredim tudi tako, da ga z manj soli zavijem v aluminijasto folijo. Na ta način ostane še bolj sočen. Meso ribe si vzame le toliko soli, kolikor jo potrebuje med peko, zato ribi pustimo luske, da ni preveč slana….

Več si lahko preberete v 183. številki revije Val navtika!