Bora Bora

Bora Bora

Val215
AVTOR Jasna Tuta
FOTO Jasna Tuta, ART, Tohora Bora Bora

Bora Bora spada med najbolj znane in imenitne otoke na svetu. Zvezdniki si tu kupujejo počitniške hiše, premožni turisti pa izbirajo hotele, v katerih nočitev stane 4.000 EUR. Ta otok je zelo priljubljen predvsem med novoporočenci, ki si za medene tedne želijo podariti nekaj posebnega. Na Facebooku obstaja celo skupina z imenom Pustil bom službo in se preselil na Bora Boro. Skratka, ta otok je destinacija, ki si jo nekateri privoščijo, ostali pa o njej sanjajo. Ali je to res najlepši otok Francoske Polinezije? Ali je res vreden astronomsko visokih cen? Po slabih treh letih potepanja po tej državi je kljub temu prišel čas, da sva tudi midva obiskala ta otok in poiskala odgovora na zgornji vprašanji.

Vojska v raju
Bora Bora je bila do sredine prejšnjega stoletja le še en majhen, nerazvit, nepoznan otok, ki je živel od ribištva in kopre. To se je bistveno spremenilo med drugo svetovno vojno, ko je ta otok ameriška vojska izbrala za strateško točko v obrambi pred japonskimi silami. Decembra 1942 je na otok prispelo 4.000 vojakov, ki so s seboj imeli ladje, letala in topove. Otok, ki naj bi postal pomembna postojanka, jih je sicer lepo sprejel, a ni nudil veliko. Američani so si zavihali rokave in bistveno prispevali k razvoju otoka: uredili so ceste, razširili prehod v laguno, odprli letališče in speljali vodovod. Na strateških točkah hribovitega otoka so postavili topove (a jih niso uporabili, saj se sovražnik na obzorju ni nikoli prikazal). So pa zato topovi danes zanimiv postanek na turističnem ogledu otoka. Poleg zgodovinskega ozadja so te točke vredne obiska tudi zaradi čudovitega razgleda na laguno.

Jadralna kluba
Bora Bora ima na desetine čudovitih sidrišč, a kot se to rado zgodi, se večina jadralcev najraje zbira okrog dveh jadralnih klubov. Kluba se nahajata vsak v svojem zalivu, nedaleč od edinega vhoda v laguno. Eden je prvotni Bora Bora Yacht Club iz leta 1972, drugi pa novejši, z imenom MaiKai Yacht Club. Oba ponujata podobno: muringe, restavracijo in trgovino s spominki. Novejši klub je priljubljenejši, ker je bližje naselju, a je bolj vetroven. …

Več si lahko preberete v 215. št. revije Val navtika.