Boot 2015

Boot 2015

Val 196

NAJVEČJI V EVROPI Z OBILICO NOVOSTI

AVTOR Mitko Ivanovski (motorna plovila), Julijan višnjevec (jadrnice)
FOTO Mitko Ivanovski (motorna plovila), Julijan višnjevec (jadrnice)

MOTORNA PLOVILA

Že 46. navtični sejem v severnonemškem Düsseldorfu, ki se letos ponaša z nazivom največjega v Evropi, je ponudil obilico novosti, dobrega razpoloženja med prodajalci in med kupci. Dočakali smo nekaj zelo zanimivih novosti, tudi rahlo razočaranje (Seaway) in predvsem množice obiskovalcev, kar dokazuje, da je nemško navtično tržišče v počasnem, a zanesljivem vzponu.

BOOT je vedno obračun za preteklo leto in napoved za naslednje leto. Ni kaj, največje in najmočnejše gospodarstvo v Evropi se lahko pohvali z rastjo prodaje plovil in nasploh s porastom aktivnosti celotnega navtičnega sektorja. Kar 1741 razstavljalcev iz 57 držav je podatek, ki pove vse. Še več povedo razpoloženi obrazi mnogih prodajalcev, saj jih kar 78 %  meni, da so zadovoljni s sejmom in z izkupičkom. O tem pričajo tudi številke, kot so 1,7 % večja prodaja v znesku 1,77 milijard evrov, kjer pa niso vštete vodilne nemške ladjedelnice za mega jahte, kot so Lürssen, Abeking and Rasmussen, Blohm&Voss. Te so dobavile ali zgradile celo kopico »barčic« nad 100 metrov, kar dovolj zgovorno priča o moči nemške navtične industrije. Nemški proizvajalci so zgradili okoli 1700 motornih plovil in jadrnic, kar je 10 % več kot v fiskalnem letu 2013/2014.

Vse to je bilo dobro opazno tudi na sejmu. Domačini, skandinavske države, države Beneluxa ter Velika Britanija in Francija se lahko pohvalijo s pozitivnimi novostmi, Španija in predvsem Italija pa še nista prišli iz krize. Tudi tu se veliki igralci, kot so Azimut, Ferretti, Absolute (ta še posebej izrazito), hvalijo z boljšimi prodajnimi dosežki kot pred dvema letoma.

Kje smo mi? Odgovor je dvoličen. Medtem ko Elan Power še sledi trendom in je pokazal novost Elan Power 41, pa je tokrat naš največji graditelj Seaway izostal na sejmu. To je sprožilo val govoric in vprašanj, posebej naših kolegov iz tujih medijev, a pravih odgovorov nismo dobili in tudi ne izvedeli. Škoda, bi lahko rekli na to. …

 

JADRNICE

Navtična razstava Boot je pokazatelj prihajajoče sezone in kdor se na njej ne pojavi, ga v navtični industriji preprosto ni. Izjemo predstavljajo le manjši proizvajalci, ki jim je pomemben lokalni, ne globalni trg. Sodeč po obisku in videnem se bo leto nadaljevalo v smeri zmernega optimizma in racionalnih odločitev kupcev. …

Ponudba jadrnic se je vrsto let začela s halo 17, kjer so bile nekoč največje ladjedelnice, in se nadaljevala v 16 in 15 hali. Letos temu ni bilo tako. V hali 17 smo lahko videli nekaj jeklenih plovil, motornih klasik in nekaj manjših športnih jadrnic. Sprememba je imela le en skupni imenovalec, in sicer pečat Nizozemske. Prav Nizozemci so zabeležili tudi največje število razstavljavcev med tujimi predstavniki, njihova hala pa je bila s tem novost na sejmu in uvertura v jadralni svet, v katerega smo vstopili v naslednji hali. …

… Največje jadrnice so bile v hali 16, kjer je bila tudi največja med njimi, angleški model Oyster 825, katerega si je moč ogledati le ob predhodni najavi. Hallberg-Rassy je imel drugega največjega predstavnika, 20-metrski model Hallberg-Rassy 64, jadrnico, zgrajeno v njihovem tradicionalnem slogu, od katerega ne odstopajo.

Svetovno premiero je na sejmu doživel model Solaris 50, jadrnica izpod rok navtičnega arhitekta Javierja Sota Acebala. Kombinacija čistih linij in funkcionalnih rešitev na palubi ima tudi svojo ceno, kljub temu pa pri Solaris Yachts trdijo, da bo to trend naslednjega desetletja.

Bavaria je predstavila svoj nov nakup in s katamaranom modelom Nautitech Open 40 požela kar veliko zanimanje med obiskovalci in potencialnimi kupci.

Več si lahko preberete v 196. št. revije Val navtika.