Boot 2011

Boot 2011

Val 156
AVTOR Mitko Ivanovski
FOTO Mitko Ivanovski

Prvi navtični sejem v prihajajočem letu je vedno nekaj posebnega – opravi se obračun preteklega leta in napovedo prihajajoče novosti. Obojega je bilo na letošnjem BOOT-u precej, toda s to razliko, da krize v navtični industriji še zdaleč ni konec, še zlasti v Nemčiji. Zato pa so briljirali nekateri naši tekmeci, kot Elan, Seaway, Brioni yachts.

Navtična kriza še vedno vedri in oblači nad celotno Evropo in Nemčija ni izjema. Kot mi je povedal gospod Karl Allegro, odličen poznavalec nemških navtičnih dogajanj in dolgoletni zastopnik Elana power, je tu navtična kriza udarila med prvimi in med zadnjimi bo Nemčija iz nje izšla. Pravi, da so Nemci zelo racionalni, ko gre za zabavo na vodi ter predvsem poslušajo in upoštevajo navodila svojih politikov – treba je varčevati in varčevati.

In v tem sloganu je potekal letošnji, že 42. BOOT. Razstavnih površin je še vedno enako kot doslej, a vedno več je nezasedenih prostorov in prehodi med njimi so vedno širši. Skoraj nezaslišano je bilo, da je sicer domači Drettmann samo razkazoval modelčke svojih plovil (nekaj let nazaj so se šopirili s plovili tam pri 45 metrih in podobno). Ali tole – odkar pomnim in to je več kot deset let, je v Düsseldorfu vedno prisoten nemški »high tech« proizvajalec dizelskih motorjev MTU. Letos ga prvič ni bilo in letos prvič ni bil na ogled prostor z rumenimi motorji -ameriškega velikana Caterpillarja. O tem, da je Azimut razstavil samo dve plovili ali Ferretti nekaj več, samo pet, angleškega Fairlina pa sploh ni bilo, pove dovolj oziroma kaže stanje nemške navtične industrije in obnašanje kupcev. Zaradi odsotnosti pa so se nekateri zato veliko boljše predstavili in izkazali in med njimi so prednjačili naši izdelovalci plovil.