Bonaca 2014

Bonaca 2014

Val 193
AVTOR Julijan Višnjevec
FOTO Julijan Višnjevec

Mednarodni salon navtike, karavaninga in kampinga, športa in turizma je tudi letos pokazal trenutno stanje med ponudniki v posamezni branži. Dobro pripravljen sejem v marini Portorož je spremljalo lepo vreme in vrsta spremljevalnih dogodkov. Nekateri manj, drugi bolj obiskani odražajo trenutno stanje duha v naši državi; še največ zanimanja pa so poželi dogodki na prostem (zagotovo je bilo vzrok za to tudi sonce, ki je ob koncu poletja vendarle radodarno delilo svojo moč). Na prostem so se zgodile še številne premiere in predstavitve s področja energije prihodnosti, avtodomov in navtike.

Najprej je treba priznati, da je priprava sejma v teh časih kar zajeten projekt, tako organizacijsko za organizatorja kot tudi finančno za razstavljavce. Sama pojavnost na sejmu je vsekakor dobra naložba; v večini primerov sicer res ne moremo govoriti o takojšnjem prodajnem učinku oziroma rezultatu, zato pa toliko bolj o dolgoročnem. Kupci se res ne odločajo vsako leto za nakup novega plovila, opreme in dodatkov. A ko se, vsekakor pripomore k odločitvi dejstvo, da so se s ponudnikom nekoč že srečali. Ob otvoritvi smo podobne besede slišali tudi od župana Občine Piran Petra Bossmana, ki je izrazil zadovoljstvo, da tovrstni dogodki potekajo prav v njihovi občini. Ob tem velja poudariti, da Občina Piran temelji na turizmu, kamor sodijo tudi vsi športi na morju in katere občina tudi podpira.

Če se vrnemo nazaj na prireditev Bonaca – treba je še povedati, da je združenje med seboj na videz nepovezanih panog drzen korak, ki ga je treba vzeti kot evolucijo sejemskega dogajanja pri nas. Naj samo spomnim, kako je končal sejem plovil v Ljubljani: ni ga več!

Preživljanje prostega časa lahko združuje tiste, ki prisegajo na preživljanje prostega časa s svojimi avtodomi in tiste, ki to počnejo na svojih plovilih. Seveda bo kdo rekel, da to ni isto in prav ima, a nihče ne more oporekati temu, da gre v obeh primerih za ljubitelje narave in užitke v načinu potovanja, ki ga ponujata tako avtodom kot tudi plovilo. In tukaj lahko dejansko najdemo neke vzporednice, da o določenih podobnostih in komponentah pri enih in drugih niti ne izgubljam besed. A strateške odločitve so vselej na organizatorjih in razstavljavcih, njihovo delo pa na koncu ocenijo, nagradijo ali kritizirajo le obiskovalci.

Brezvetrje na Bonaci

Predstavitev navtičnih novosti in plovil je bila skromnejša od lanskoletne na Bonaci in tiste, ki smo jo videli na spomladanski Internautici. A smo lahko kljub temu videli kar zgledno število čolnov, črna pika bi šla morda le na račun jadrnic.

Navtični del sejma je zajemal nekaj premiernih novosti, med katerimi lahko izpostavimo poljsko Delphio s svojim novincem, ki sliši na ime nano. …

Več si lahko preberete v Valu št. 193.