Boj za Malto

Boj za Malto

Med drugo svetovno vojno je imela na Sredozemskem morju vidno vlogo Malta. Ta majhen otok z dolgo zgodovino je bil dragocen zaradi strateškega položaja: leži na sredini Sredozemskega morja, na pomembni pomorski smeri od zahoda (Gibraltar) proti vzhodu (Sueški prekop), poleg tega pa je v smeri sever – jug v neposrednem stiku s povezavo Italije s severno Afriko.

11. februarja 1941 so v Libijo prispele prve nemške enote pod poveljstvom generala Rommla. Zdaj so se v središču pozornosti znašle zveze severne Afrike z Italijo, saj so zagotavljale oskrbo osnih sil v Libiji, na boku teh zvez pa je ležala Malta, od koder so jih ogrožala zavezniška letala in podmornice. Kako važen je bil ta otok, nam pojasni naslednji podatek: ko je bila Malta močna in dobro preskrbljena, je šlo med plovbo v Afriko na dno skoraj 40 odstotkov osnih tovornih ladij, ko pa so jo nemška in italijanska letala dodobra zdelala, je na cilj priplulo več kot 95 odstotkov tovornih ladij.

Zato ni čudno, da so jo osne sile na vse načine skušale onemogočiti in kar težko si je predstavljati, kaj vse je moral ta otok prestati v času najhujših osnih napadov od pozne jeseni 1941 do konca leta 1942…

Celoten razplet dogodkov in kako je bil boj za Malto dobljen si lahko preberete v februarski številki Val navtike.