BOČNI KRILNI STABILIZATOR

BOČNI KRILNI STABILIZATOR

Val 230
AVTOR ing. Matevž Guzelj

Bodimo iskreni. To med potniškimi ladjami, predvsem tistimi večjimi, že poznamo. Tudi v Valu smo o njih že pisali, kako veliki so, kakšna je formula za izračun velikosti in da jih v sled velike sile krmarijo s pomočjo hidravlike. Taka naprava v slabih vremenski pogojih stabilizira plovilo in naredi plovbo bolj mirno. V večini primerov so bile te naprave zaradi velike dodatne teže rezervirane za večja plovila in ladje. Najnovejše uporabljene na ladjah pa imajo celo že podobna zakrilca kot krilo letala.

Proizvajalec Humphree iz Göteborga na Švedskem, ki je med drugim v večinski lasti Volvo Penta, pa je na trg ponudil bočne stabilizatorje za motorne jahte velikosti od 45 do 164 čevljev. Širok razpon je zelo dobrodošel, saj se ravno v tem segmentu velikosti gradi v zadnjem času veliko motornih jaht. Za enkrat nimajo ponudbe za jadrnice, verjetno je tam drugačen problem; sicer pa, ko pihne, se jadrnica nagne in “poleti” na krilih vetra, pa o stabilizaciji plovbe nihče več ne razmišlja.

Opis naprave

Na levem in desnem boku pod vodno gladino, na natančno izračunanem mestu, je pritrjena plavut naprave. Stabilizator na prvi pogled res spominja na pol plavuti kakega pingvina ali mroža, ki so zelo dobri plavalci. So pa v tovarni pripravili veliko število verzij, pa se tako velikost, ki jo merijo kar v m2, lahko prilagodi velikosti in obliki trupa plovila. Proizvajalec ima tudi svojo listo že izdelanih in montiranih naprav na različnih trupih motornih plovil. Med njimi najdemo: fairline targa 48, fjord open 42, sasga minorquino 42, montefino 82, sunseeker 60 in 82, itd. Glede na široko ponudbo verjamem, da ne bo težko najti in izbrati pravega tudi za vaše plovilo. Material za izdelavo, ki ga proizvajalec uporablja, je karbon, tako je naprava dovolj močna in lahka, saj so sile na plavut zelo velike. Prav tako je plavut v času plovbe aktivna, ne miruje, ter stalno prilagaja svojo pozicijo glede na lego in hitrost trupa in tako umirja trup, plovbo.

Večja hitrost

Poleg stabilizacije je ena od prednosti tudi izboljšanje plovne lastnosti plovila in s tem v končni fazi varnost. In to je najvažnejše. Ni pa to edina prednost te naprave. Ker z svojo pozicijo poskrbi za idealno lego trupa, se na ta račun tudi nekoliko poveča končna hitrost plovila. To je vedno zaželena lastnost, sploh če za to ni potrebno porabiti več goriva. Naprava stabilizira plovbo od minimalne do maksimalne hitrosti. Ker je pogon električen, tudi ni potrebe po hidravliki, s tem se veliko pridobi na prostoru v notranjosti trupa in poenostavi tako montaža kot tudi poznejše delovanje ter vzdrževanje. Sistem se tudi zelo enostavno povezuje z ostalimi produkti proizvajalca, to so različne izvedbe zakrilc, električna krmila itd. Kontrola naprave omogoča povezovanje med krilci in zakrilci ter usklajuje njihovo delovanje bodisi ročno ali avtomatično. Naknadna vgradnja je preprosta in enostavna, mora pa plovilo na suho in pooblaščen serviser mora določiti mesto montaže glede na obliko trupa. Kontrolna avtomatika ima sicer kar nekaj nastavitvenih možnosti, a je veliko koordinacije na avtomatskem načinu sposobna narediti kar sama in to je od vsega najlepše.

Vzdrževanje in pomanjkljivosti

Lahko bi zapisali, da jih ni oziroma so bile odpravljene že v preizkusni fazi. Edina je tista večna, to je cena in stroški nabave. Potem je tu še vzdrževanje, ki pa je res minimalno, sploh če pogledamo, da so v primerjavi s hidravliko odpadli vsi stroški, prostor, dolivanje olja itn. Vsekakor pa drži, da je to še ena naprava več na plovilu, ki veča porabo električne energije. Ampak to je v zadnjih letih splošen trend v navtiki. Verjetno bo s časom generator postal kar splošen del opreme in ne bo več vprašanja ali ga montirati ali ne. Obvezen del opreme pa bodo počasi, a zagotovo, postali tudi stabilizatorji. A to je že druga tema. Ker naprava deluje na 24 V, sta potrebna dva zaporedno vezana akumulatorja, vendar je to podobno kot pri prečnem pogonu in zato nič posebnega. Vsaj osnovni testi, ki so bili opravljeni, pa kažejo, kako mirno in gladko pluje plovilo, nobenega nihanja ali zibanja. Seveda pa to vendarle velja za relativno normalne pogoje plovbe, v kakšnem res razburkanem morju tudi ta naprava ni vsemogoča. Na splošno lahko zapišemo, da je takale naprava vredna čisto vsakega evra, ki ga morate zanjo odšteti…

Več si lahko preberete v št. 230 revije Val navtika