Bitki pri Viborgu in Svensksundu, 1790

Bitki pri Viborgu in Svensksundu, 1790

Velike pomorske bitke

AVTOR Igor Antič
FOTO Igor Antič

Ozadje

Medtem ko so se velike sile na oceanih bojevale za prevlado, tudi na severu Evrope ni bilo miru. Tam sta si nasproti stala dva stara nasprotnika, Švedska in Rusija, ki sta si prizadevala za prvenstvo. Švedi so bili že dolgo pomorska sila, Rusi pa so po zaslugi carja Petra Velikega in s pomočjo tujih admiralov, zlasti Angležev oziroma Škotov in Portugalcev, naglo razvijali svojo vojno mornarico. Konec 18. stoletja so se razmere na Baltskem morju zaostrile. Rusi so se zapletli v boje s Turki na Črnem morju (spopadi pri Očakovu, Kinburnu, Anapi in Sinopah) in švedski kralj Gustav III. je sklenil izkoristiti zaposlenost Rusov na jugu in jih napasti na severu. Bil je jezen nanje, ker so mu odrekli podporo pri načrtovanem napadu na Norveško, z vojno pa je hotel tudi odvrniti pozornost od zelo slabega političnega položaja v švedski kraljevini.

Obe mornarici sta bili približno enako močni, zanimivo pa je, da sta imeli v svoji sestavi tudi mnogo galej. Razlog, da sta obe strani še vedno uporabljali te plitve ladje na vesla, je bil v tem, da so bila ta plovila zelo uporabna v številnih zalivih in na obrežnih plitvinah Baltskega morja. Ruska vladarica Katarina II. je imela v baltskem ladjevju 17 linijskih vojnih ladij, poveljeval pa jim je škotski admiral Samuel Greigh. Ko je na svoji poveljniški ladji Rostislav leta 1788 umrl, ga je nasledil admiral, princ Karl Nassau-Siegen.

Rusko-švedska vojna se je začela leta 1788. Meseca julija so Švedi sklenili napasti Sankt Peterburg. Proti vzhodu so poslali 15 linijskih ladij ter več fregat in drugih manjših plovil, ki jim je poveljeval kraljev brat, vojvoda Karel. Sredi Finskega zaliva so Švede prestregli Rusi in 17. julija popoldne se je vnela bitka. Bilo je mnogo grmenja in dima, toda zvečer, ko je bitka ponehala, sta obe strani izgubili le po eno ladjo. Rusi so cilj dosegli, kajti Švedi so se morali umakniti in do napada na Sankt Peterburg ni prišlo. Švedi tudi naslednje leto niso dosegli uspeha, saj so Rusi njihovo skupino ladij v tako imenovani prvi bitki pri Svensksundu premagali in jih prisilili k umiku.