Bitka pri Sinopu

Bitka pri Sinopu

Velike pomorske bitke

AVTOR Igor Antič
FOTO Igor Antič

19. stoletje je, kar zadeva razvoj ladij in taktike, vsekakor najbolj dramatično v vsej zgodovini pomorskega bojevanja. Če so se v bitki pri Trafalgarju leta 1805 srečale še izključno lesene jadrnice z nerodnimi topovi, ki so bili z vrvmi privezani k linam v podpalubju in so jih od smodnika črni topničarji trudoma nabijali od spredaj in prižigali z gorečimi trskami, so se konec stoletja že spopadale popolnoma železne in z oklepom obdane mogočne ladje s povsem novo vrsto topov, ki so jih polnili od zadaj in s katerimi so izstreljevali eksplozivne granate z veliko rušilno močjo. Jadra so izginila, ladje pa je poganjal parni stroj.

In če govorimo o spremembah, prav sredina 19. stoletja oziroma obdobje krimske vojne predstavlja prelomnico. Takrat, jeseni leta 1853, je prišlo tudi do bitke pri Sinopu med ladjami ruske in turške vojne mornarice. Razlogi za to bitko in obenem za krimsko vojno so dvojni: eni so dejanski, drugi pa navidezni, ki so Rusom služili kot neposredni povod za začetek operacij. Osnovni strateški razlog je bila težnja ruskega imperija, da se razširi proti jugu čez Črno morje do pomembnih prelivov Bosporja in Dardanel in si s tem zagotovi prost izhod iz Črnega v Sredozemsko morje. Neposredni povod pa je bila zahteva Rusov, da varujejo krščanske kraje v Sveti deželi, Turki pa na to niso hoteli pristati. Rusi so začeli izzivati in so vdrli na ozemlje današnje Romunije, ki je bilo takrat pod turško oblastjo; 1. novembra 1853 so Turčiji tudi napovedali vojno. Ker se je turški sultan zbal ruskega napada na Carigrad, je prosil za pomoč Francijo in Anglijo, ki sta v Marmarsko morje poslali svoje ladje, da bi tako umirili položaj.

Rusi pa niso popuščali. Na Črnem morju so imeli približno 35 vojnih ladij, od tega je parni stroj poganjal le sedem fregat, toda eden izmed njihovih poveljnikov je bil izredno sposobni in drzni admiral Pavel Stepanovič Nahimov. Z majhno eskadro je križaril po Črnem morju in sredi novembra 1853 v turškem vojnem pristanišču Sinop na južni obali odkril turške ladje. Takoj se je odločil za napad.