Biograd Boat Show je polnoleten

Biograd Boat Show je polnoleten

Val214
AVTOR Julijan Višnjevec
FOTO Julijan Višnjevec

Za nami je še ena izmed najbolj obiskanih navtičnih razstav in obenem največja navtična razstava v južnem delu Evrope. Poleg številnih novosti in razstavljavcev si je navtična razstava v Biogradu na Moru pridobila tudi ime »navtična razstava doživetij«, kar jo v tem smislu uvršča med »unikum« v panogi. Zanimivo je tudi dejstvo, da razstavo vsakoletno dopolnjujejo številni slovenski razstavljavci in obiskovalci.
Stalnica prireditev na prostem in na navtični razstavi je vreme. Tokrat je bilo do organizatorjev in obiskovalcev prizanesljivo ter je ponudilo predvsem obdobja sončnih in toplih dni. Razpoloženje obiskovalcev je bilo prijetno, razstavljavci pa so zabeležili kar nekaj sklenjenih poslov. Kar ugodno bi lahko dejali, saj je svetovna navtika, katere del sta tako Slovenija in Hrvaška, že nekaj let v rahlem vzponu. V vzponu pa je tudi letošnja razstava v Biogradu, saj so zabeležili rekordno število razstavljavcev in razstavljenih plovil. Obe številki sta se ustavili na okrogli tristotici, kar je podrlo tudi vse dosedanje rekorde, razstavni prostori pa so bili razprodani že teden dni pred začetkom razstave. Tudi obisk se je povečal: 16.000 obiskovalcev v treh dneh. Razstava se lahko pohvali tudi s številnimi premiernimi predstavitvami plovil, organizatorji so zapisali deset svetovnih in 45 hrvaških premiernih predstavitev. Obenem radi zapišejo, da številke ne povedo vsega, kajti kakovost razstavljavcev je bila večja kot povečanje v številčnem obsegu. Vse skupaj tako pripomore, da Biograd Boat Show spada med eno izmed najpomembnejših takih prireditev v tem delu Evrope.

Največja svetovna čarterska flota
Biograd na Moru je poleg navtične razstave tudi ena izmed najbolj zaželenih čarterskih destinacij. Gotovo k temu pripomore bližina in odlično izhodišče za enotedenska križarjenja po enem najlepših arhipelagov na svetu. Temu primerna je tudi razvita čarterska flota v marini, njen utrip je mogoče opaziti ob sobotah, zlasti v poletnem času, ko se menjava posadka oziroma se zamenjajo najemniki plovil.
Ker je hrvaška obala primerna za čarter, je zaradi tega dejstva na njej tudi največja čarterska flota plovil na svetu. Več kot 4.000 plovil je našlo svoje pristanišče v številnih marinah vzdolž hrvaške obale. Nekatera čarterska podjetja premorejo več kot 500 plovil, kar kaže na pravo čartersko industrijo. Velikokrat nakup plovila za čarter določajo cena in zmogljivosti, podobno kot pri hotelskih uslugah. A ne pri vseh gostih, zaznati je tudi tiste, ki jih zanima na primer določen tip jadrnice ali motornega čolna in so zanj pripravljeni odšteti nekoliko višjo najemnino. Zaradi velikega obsega posla so tako v zadnjih letih postala pomembna tudi srečanja med ponudniki čarterjev, pomembni pa so postali tudi agenti razstave Biograd Charter Show v hali B. Ponudniki so na razpolago še med koncem tedna, z njimi se lahko dogovorite o ugodnem najemu plovila ali o posredovanju lastnega plovila za čarterski posel. Čeprav je na Hrvaškem čarter zelo razvit, pa samo en odstotek Hrvatov najema plovila na Hrvaškem. Razlog naj bi bila visoka cena najema, čeprav po podatkih ta znaša le polovico zneska, ki so ga Hrvati pripravljeni plačati za dopust na snegu. Ta podatek gre gotovo na mlin slovenskim ponudnikom zimskih počitnic, saj so Hrvati že leta številni gostje slovenskih smučišč, na zimski oddih namreč vsakoletno odhaja več kot 200.000 Hrvatov. Čarterski kongres je bil v petek obogaten z zabavo, ki je sestavni del poslovanja v Biogradu na Moru.
Številke, povezane s čarterjem na Hrvaškem: …

Več si lahko preberete v 214. št. revije Val navtika.