Biograd Boat Show 2011

Biograd Boat Show 2011

Val 164
AVTOR Mitko Ivanovski
FOTO Mitko Ivanovski

Že trinajstič so organizatorji navtičnega sejma v Biogradu na Moru pripravili razstavo trenutnega stanja, predvsem hrvaške navtične industrije. 185 razstavljavcev in 250 plovil naj bi bilo na razstavi, ki bo morda postala največja navtična razstava na Hrvaškem. Pomembno vlogo so igrali naši zastopniki, izdelovalci in tudi obiskovalci.

Stanje navtične industrije na vzhodni strani Jadrana je z eno besedo kaotično in povsem nepredvidljivo. Nekateri že uveljavljeni navtični sejmi so postali razstave lokalnega vaškega značaja (Split), nekaterih sploh ni bilo (Adriatic boat show v Šibeniku), nekateri so povsem ugasnili (Rijeka), drugi se zaradi tradicionalnosti in sejma v prestolnici še držijo tik nad vodo (Zagreb). In to je vse. Edini, ki se drži nad vodo, je po vsem sodeč samo še Biograd na Moru, pa še to po zaslugi dejstva, da je organizator lastnik marine in da je vodja sejma Američan hrvaškega porekla, ki je navajen delati drugače kot naši sosedje.

Če bo tako nadaljeval, bo na presenečenje vseh postal morda edini navtični sejem na Hrvaškem, ki bo preživel. Razlogov je več. Sejem je dolg samo štiri dni, ima odličen termin in sprejemljive cene za razstavljavce in tudi zelo prijazne domačine iz Biograda na Moru. V organizacijskem smislu je sejem nekoliko nepregleden, saj kot obiskovalec hitro izgubiš pod nogami rdeči tepih, ki naj bi bil znamenje razstavljenih plovil. Morda bi se ga dalo zaokrožiti in spraviti v bolj pregledno obliko za obiskovalce. To je bilo letos še bolj izrazito, saj so organizatorji postavili dve novi hali, eno pri glavnem in drugo pri stranskem vhodu, kjer so razstavljali opremo in kulinariko.

Kaj je bilo novega oziroma kaj smo videli?

Povedati, kaj je bilo novega, je dokaj težka naloga, a morda bi bilo boljše, kaj smo videli na tem sejmu. Zagotovo je bilo nekaj zanimivih bark, ki so vzbudile pozornost obiskovalcev. Med večjimi motornimi barkami sta bili zagotovo dvojec selene 53 in selene 60. Slednji je bil tudi največji na sejmu. Oba smo v Valu že preizkusili, tokrat je manjši selene 53 dobil svojega lastnika.

Marquise prav tako poznamo in tudi marquis 420 je bil na preizkusu pri nas. Precej zanimanja je vzbudil salpin 30 GT s svojo nenavadno obliko in sprejemljivo ceno. Linssne poznamo, a tokrat je zastopnik iz Slovenije ponudil na ogled srednje velikega linssna – model 430. Pearlsea 54-56 coupe je sicer novo ime in sedaj nekoliko obnovljen, a poznamo ga od prej pod imenom prinz. Absoluta 52 smo v Valu že preizkusili in je osnova za najnovejšega absoluta 53 fly in STY. Zadrski SAS-Vektor je, kot lani, predstavil kar nekaj novosti.

Na prvem mestu je zagotovo stari znanec, ki smo ga že preizkusili, vektor 950, toda tokrat z dvema motorjema po 450 KM ali 330 kW in hitrostjo nad 35 vozlov ali 64,8 km na uro. Razstavljeni čoln je namenjen hrvaški policiji, a zagotovo bo kakšen ljubitelj hitrosti in tega vektorja 950 poklical SAS, da mu ga izdelajo. Poleg sicer novih adrian 36 in 44, ki smo ju tudi že testirali, je SAS ponudil na ogled na novo oblikovano in popravljeno adrio 1002.

Med zanimivejšimi barkami sta bila lobster guernsey 34 in jeanneau NC 11. Prav pri njem sem bil v škripcih, ali je ta barka razstavljena na sejmu ali pa je samo naprodaj kot rabljena barka.

Med novosti lahko štejemo tudi Elanovega fishermana 650, ki je znanilec nove dobe tega slovenskega podjetja z izdelavo na Hrvaškem. Med posebnosti letošnjega Biograda na Moru bi lahko prišteli tudi relativno neznano italijansko motorno barko solare 47 lobster. Zanimiva barka v lepi barvi bele kave in tradicionalnega videza, toda z dvema Volvo Penta dizelskima motorjema D6 in najvišjo hitrostjo 35 vozlov ali 64,8 km na uro.