Biograd Boat Show 2010

Biograd Boat Show 2010

Val 154
AVTOR Mitko Ivanovski
FOTO Mitko Ivanovski

V Biogradu na Moru so pripravili že 12. navtični sejem, na katerem se v glavnem predstavlja hrvaška navtična industrija. Med novostmi so vsekakor adriana 36, selene 60, prvič na hrvaškem elan 350 in impression 444 ter napihljivi čoln ris 850. Med obiskovalci je bilo nenavadno veliko naših navtičnih navdušencev.

Letošnja bera jesenskih navtičnih sejmov na vzhodni strani Jadrana je vsekakor precej manjša in temeljito odseva stanje navtične dejavnosti na tej strani Jadrana. Nekateri sicer uveljavljeni sejmi so bili precej pod običajno ravnjo, nekaterih sploh ni bilo in pravzaprav sploh ni presenečenje, da smo v marini Biograd na Moru poslušali našo govorico, kot bi bil sejem v domačih vodah. O množici oziroma poplavi sejmov na Hrvaškem smo že veliko pisali, toda v državi, kjer praktično ni prodaje plovil, industrija oziroma ladjedelnice pa so skoraj vse pod vodo, imeti 9 navtičnih sejmov je odločno preveč.

Letošnji 12. po vrsti sejem v marini Kornati si zasluži priznanje vsaj za korajžo in vztrajnost organizatorjev. Sicer dokaj nepregleden sejem (zmešnjava plovil na razstavi s tistimi, ki so privezani v marini) je ponudil na ogled nekaj plovil, ki si zaslužijo pozornost. Na prvem mestu je mlajša sestra že znane adriane 44. Adriana 36 je polizpodrivna motorna jahta dolžine 12 metrov z dvema motorjema Yanmar serije B (marinizirani BMW štiri- ali šestvaljni dizelski motorji) z zanimivo razporeditvijo prostorov in predvsem sprejemljivo ceno. Obljubljajo dobro plovbo po valovih, saj naj bi ga testirali v preizkusnem bazenu. Kako se obnese na pravih valovih, bomo poročali v kratkem. Med novostmi je tudi najnovejši trawler selene 60, ki je izpeljanka preizkušenega selena 59. Modificiran trup, predvsem krmni del, in že tradicionalno preverjena notranja ureditev z dvema Cummins motorjema in stabilizatorji Naiad zagotavljajo udobno in dolgo plovbo. Razstavljeni selene se je bahal z najnovejšim Furunovim navigacijskim sistemom Navnet 3. Prvič na Hrvaškem so Elanovci pokazali novinki elan 350 in impression 444, ki sta tudi tu privlačili poglede ljubiteljev jadranja. Morda še več zanimanja je vzbudil Risov gumenjak 850 s posebno ureditvijo za reševanje in pomoč na morju, ki ga nudi družba Emergensea.

Med 185 razstavljalci in kar 230 plovili v vodi in na kopnem (o številu plovil močno dvomimo), je bilo največ domačih ��” hrvaških plovil. Tu so bili šibenik 800, anorti 20, jadrnica salona, adex 29, monachus 45, puntium 590, damorji, naval 19, grašo, mirakul 30, gull 745, orke, refuli in drugi. Med razstavljenimi plovili smo opazili tudi linssena 45,9, pa alasko 45, bavario cruiser 45, salpo 39,5 in guernsey 28.