Biograd Boat Show 2009

Biograd Boat Show 2009

Val 145

Vse več slovenskih razstavljalcev in obiskovalcev

AVTOR Matija Klemenc
FOTO Matija Klemenc

Letos smo se v redakciji odločili obiskati tudi Biograd Boat Show, saj je na tem sejmu poudarek predvsem na rabljenih plovilih, praviloma iz lokalnih čarter baz. Biograd Boat Show je na sporedu že enajstič zapored, gostitelj pa je Marina Kornati v Biogradu. Tako si za dokaj nizko ceno lahko kupimo nekoliko rabljeno, a vseeno lepo ohranjeno motorno barko ali jadrnico. Nekateri čarteristi namreč zelo lepo skrbijo za svojo floto, saj smo videli tudi plovila z letnikom 2000, ki še vedno »delajo« in so v zelo dobrem stanju.

Videti pa je bilo mogoče tudi nekaj novosti, ki smo jih sicer že videli v Genovi in Izoli, a bomo vseeno omenili nekatere najpomembnejše.

Med novosti v svetu jadrnic vsekakor sodi najnovejša in najmanjša Elanova jadrnica iz linije športno potovalnih jadrnic, elan 310 (test smo objavili v prejšnji številki Vala), iz te linije pa smo videli tudi Elan 450. Med športno naravnanimi jadrnicami pa velja omeniti še comet 45s in first 45. Predstavili so tudi Jeanneaujevo petdesetico DS, ki smo jo pred kratkim testirali, med nam dobro znanimi pa smo videli tudi hanse 430e in Beneteaujev oceanis 43, ki ne sodita več med najnovejše modele.

Nekaj novih modelov je bilo na ogled tudi na področju motornih plovil. Med bolj sveže sodijo Atlantisov model 50, sealine sc 35, sapla 50 ter nekatere novosti iz manjših hrvaških ladjedelnic. Veliko je bilo manjših, večnamenskih čolnov. Med slednjimi lahko izpostavimo niz quicksilverjev in poljski atlantic pilot house 560 z zunajkrmno Hondo. Test bomo objavili v kratkem.

Med hrvaškimi izdelovalci lahko omenimo tudi terra nauto 40, šibenik 800 in monachus, s katerim smo se spoznali na lanskem sejmu v Splitu.

Poleg Elana smo med slovenskimi razstavljalci našli še Cantal Marine, ki je na ogled postavil linssen 470, ter Galio, ki je razstavljal napihljiva čolna maestral 560 in A.G.A. marine spirit 640, med napihljivimi čolni pa nikakor ne moremo mimo novosti slovenske izdelave, razkošnega gumenjaka syndre 780, ki je svojo premiero doživel na minulem izolskem sejmu.

Skupaj je bilo na enajstem Biograd Boat Showu mogoče videti okoli 75 malih plovil na kopnem in 170 novih in rabljenih plovil v morju. Letos so pripravili tudi 1.100 m2 velik pokrit razstavni prostor ob restavraciji marine. Sejem je bil tudi sicer precej živahen, saj so organizirali kar pet regat ter številne koncerte in zabave.