Biograd Boat Show 16.0

Biograd Boat Show 16.0

Val 194

Navtična razstava, navtično doživetje

AVTOR Julijan Višnjevec
FOTO Julijan Višnjevec

Nenehna rast sejma v osrčju Dalmacije, natančneje v marini Kornati v Biograd na Moru, je ponovno priklicala na plano vse, ki jim navtika pomeni način življenja, preživljanje prostega časa in posla. Številna slovenska podjetja so direktno ali preko svojih hčerinskih družb na Hrvaškem ponujala svoje izdelke in storitve na tem najbolj obiskanem sejmu na Hrvaškem z značilno oznako 16.0, kar pomeni že 16. zaporedna ponovitev.

Razstavo v Biogradu na Moru bi v zadnjih letih, čeprav »kriznih«, lahko označili za dogodek nenehne rasti in širitve. Biograd Boat Show je poleg navtičnega sejma v Zagrebu našel svoje mesto na obali med bolj ali manj umirajočimi poskusi, ki so se utrinjali od Pulja do Splita. Še več, samooklicani dogodek, kot največja navtična razstava v Srednji Evropi, »meče rokavico« čez meje Hrvaške, tudi Sloveniji na severu in Črni gori na jugu Jadranskega morja. Področje je resda veliko, a sejemska prireditev postaja vedno večji zalogaj in izziv za organizatorja na eni strani, kako privabiti razstavljavce in na drugi strani, kako privabiti obiskovalce. Brez prvih ali drugih ni uspeha in sejem nima prave vsebine. BBS je očitno našel svojo vsebino v dogajanju, doživljanju, užitkih in vsem, kar navtika nudi. …

…Sicer pa sem o skrivnostih uspeha te navtične razstave povprašal glavnega organizatorja in »očeta« Biograd Boat Showa, gospoda Milana Šangulina.

VN: Kako vam uspe vsako leto pripraviti sejem v takšnem obsegu, da celo beležite konstantno rast tako razstavljavcev kot tudi obiskovalcev?

MŠ: Vse od prvega dne je naša filozofija orientiranost h kupcu in za nas je naš prvi kupec razstavljavec. Seveda so pomembni tudi obiskovalci, vendar smo se sami usmerili predvsem v delo in odnos z razstavljavci. Ob našem trudu so svojo lojalnost pokazali tudi oni, k čemur je pripomoglo seveda dejstvo, da radi prisluhnemo vsem njihovim konstruktivnim pripombam in poskušamo najti boljše rešitve. …

VN: Kaj vam je prinesel lanskoletni sprejem v mednarodno organizacijo za prireditev navtičnih razstav – IFBSO (International Federation of Boat Show Organisers)? Po pravici povedano, ne opazim nekih drastičnih sprememb glede na pretekla leta.

MŠ: Njihov odgovor ob sprejemu v mednarodno organizacijo prirediteljev navtičnih razstav je bil: »Kje ste bili do sedaj?« Mi smo že davno izpolnjevali standarde, ki jih določa organizacija, zato smo bili soglasno potrjeni, brez kakršnih koli pripomb.

Obstaja več razlogov, da smo bili po naši predstavitvi takoj potrjeni. Za boljšo predstavo moram povedati razliko v organizaciji sejma v manjšem mestu ali metropolah. Samo še en sejem se tako, kakor naš, zgodi v majhnem mestu in to je Sanctuary Cove v Avstraliji. Pravzaprav so bili presenečeni nad našo organizacijo in infrastrukturo, ki jo premoremo. …

Več si lahko preberete v Val navtiki št. 194.