Bigg-r

Bigg-r

Celjski grofje - veliki pomorščaki

AVTOR Cvetka Dragan
FOTO Bigg-r

Zaljubljenci v morske modrine, ki večino svojega časa prebivamo v notranjosti dežele, daleč stran od šumenja valov, od časa do časa potrebujemo tisti specifičen vonj joda. Zadnjič sem, da bi ponovno „napolnila baterije“, na hitro obiskala Piran, slovenski biser Jadrana. Naravne lepote in morske dobrote so me „prenovile“, v sivo zimo pa sem se vrnila tudi prijetno presenečena. Namreč, povsem ob morju, na Župančičevi 16 sem odkrila trgovino z navtičnimi oblačili BIGG – R. Ime samo ni povedalo dovolj, zato sem začela raziskovati …

Domača blagovna znamka

Kdo oblikuje oblačila? Glede na splošno krizo in še prej krizo v tekstilni industriji doma in po svetu, kdo zmore biti kos vsem tem preprekam in kdo, kako in zakaj je pogumno sprejel klic morja?

Napis na obesni etiketi razkrije prve sledove: BIGG – R, Andreja Flis Celje, Slovenija …Lastniki blagovne znamke so torej iz edinega slovenskega grofovskega mesta, ki sicer premore nekaj rečic, a vseeno daleč od morja … Kdo so ti zaljubljenci v morske modrine?

„Naši začetki segajo v leto 1988. Medtem, ko se je soproga, ki je sicer kemik, začela ukvarjati z oblikovanjem in izdelavo oblačil za malčke, sem še delal v dizajn centru velenjskega Gorenja. Zanimalo me je veliko več kot sem tam dobil, saj sem v enem letu izrisal „milijon“ gumbov za štedilnike in pralne stroje,“ je za začetek pogovora povedal solastnik podjetja in oblikovalec blagovne znamke BIGG – R Matjaž Teršek. Študij industrijskega oblikovanja na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani mi je k sreči dal dovolj »širine«, rahlo nezadovoljstvo z „gumbi“ pa je bilo vzrok, da sem se kar kmalu, leta 1991, pridružil soprogi pri postavljanju blagovne znamke BIGG – R. Želel sem „zbežati“ izza zidov pisarne, na odprto, biti sam svoj gospodar.“

BIGG – R, manjše slovensko podjetje z velikim obzorjem poleg rednih kolekcij, izdeluje tudi kolekcije po naročilu – predvsem vrhnja oblačila (vetrovke in hlače), ki so iz najboljših tehničnih tkanin švicarskega izdelovalca Schoellerja in švedskega FOV-a. Tkanine so vrhunski dosežki razvoja, rezultat dolgoletne tradicije in švicarske oziroma švedske marljivosti. „Tako poskrbimo, da je jadranje bolj sproščeno, udobnejše in prijetnejše, predvsem pa varno,“ je povedal oblikovalec. Predvsem pa namenjajo pri oblikovanju mnogo pozornosti t. i. casual oblačilom. Le ta so namenjena uporabnikom, ki si žele biti vseh dvanajst mesecev na tak ali drugačen način povezani z morjem.