Best of Boats – nominacije

Best of Boats – nominacije

Val 224

Navtična rdeča preproga

AVTOR Julijan Višnjevec

Izbor Best of Boats prehaja v sklepno fazo. Mednarodno neodvisno združenje 17 novinarjev iz 15 držav ocenjuje plovila na osnovi uporabniške izkušnje. Na prihajajoči navtični razstavi Boot and Fun v Berlinu bodo znani zmagovalci med motornimi plovili v petih kategorijah. Opravljenih je bilo 585 posameznih testov motornih plovil letošnjega modelnega leta iz 22 držav. Zmagovalci v posameznih kategorijah bodo prejeli naziv Best of Boats ali najboljši med najboljšimi.

Do 12. septembra letos so se opravili testi motornih plovil na različnih lokacijah, ki so jih predlagale ladjedelnice. Novinarji, ki smo vključeni v žirijo, smo imeli letos zaradi veliko testiranj izredno naporno leto, saj so si testiranja v določenem časovnem obdobju sledila praktično vsak teden. Na Slovenijo je tako odpadlo kar 54 testov različnih motornih plovil, kar je veliko več od povprečja tudi bistveno večjih evropskih držav. Kakorkoli že, za uspešno nominacijo mora biti žirija sestavljena iz zadostnega števila novinarjev iz posameznih držav. V tem smislu so vsi nominiranci že neke vrste zmagovalci. A lento najboljšega si nadene le eno, po izboru in tajnem glasovanju preko notarja.

Best of Boats v številkah:

–           17 članov žirije;

–           15 evropskih držav;

–           585 opravljenih testov plovil;

–           54 testiranih plovil – Val navtika;

–           22 držav, od koder prihajajo plovila.

Merila in pravila znana vnaprej
Kljub temu, da so merila za izbor natančno določena z ocenami lastnosti po napisanem protokolu, kjer se upoštevajo lastnosti plovil, kot so uporabnost, kakovost izdelave, oprema, plovne lastnosti, inovativnost ipd., se žirija po svojih pogledih nehote opredeljuje glede na področje, od koder prihaja. Prav to dejstvo pa na koncu prikaže rezultat, ki pomeni pestrost in vsestranskost ne glede na jug ali sever Evrope, od koder prihaja posamezni novinar ali novinarka.

Manjše ni vedno slabše
Večja ali manjša, pomemben je namen plovil in njihova uporabnost v praksi. Manjše ladjedelnice tako niso v podrejenem položaju in enakovredno konkurirajo s svojim izdelkom, pri čemer so v ospredju odlične rešitve. Nominacijo lahko javnost uporabi kot priznanje ladjedelnici za dobro opravljeno delo, ki pa ni nujno vezano na velikost in moč, temveč uporabnost za lastnika plovila. Pri Valu ostajamo trdno prepričani, da je vsako plovilo dosežek in poglavje zase ter si zasluži naše priznanje. Vrhunec tekmovanja in podelitev nagrad za najboljša motorna plovila letošnjega leta bo potekala na gala večeru 23. novembra v Berlinu, na navtični razstavi Boot and Fun. Navtična razstava obenem najavlja uvod v zimsko obdobje navtičnih razstav v Evropi, ko se pričakuje ponovni val premier plovil.

Seznam nominiranih plovil, izbranih po kategorijah, najdete v 224. št. revije Val navtika.