Best of Boats 2018

Best of Boats 2018

Val 235
AVTOR Julijan Višnjevec
FOTO arhiv proizvajalcev in Boot & Fun, Julijan Višnjevec

Navtična rdeča preproga v Berlinu je pripeljala do razglasitve najboljših plovil (Best of Boats) v letu 2018. V posameznih kategorijah so bili po izboru 17 novinarjev razglašeni zmagovalci, ki točke nabirajo po sistemu uporabniške izkušnje in ne glede na svojo velikost in zmogljivost, merjeno v konjskih močeh. Največja evropska nagrada za motorna plovila in priznanje ladjedelnicam se je vnovič zgodilo na navtični razstavi Boat and Fun v Berlinu. Živahna nemška prestolnica je že peto leto zapovrstjo v  prednovoletnem času gostila žirijo 15 uglednih navtičnih revij, ki so v neposrednem boju in med več kakor 500 testiranimi plovili razglasili zmagovalce letošnje nagrade BoB. Med nominiranimi plovili sta bili tudi letos dve slovenski predstavnici in sicer Greenline 39 in Seafaring 44 flybridge.

Boat and Fun Berlin

Navtična razstava, ki še zadnjic pred novim letom zbere vse nemške ljubitelje plovil in opreme, je imela letos po izkupičku opravljenih poslov rekordno leto, merjeno v zadnjih štirih letih. Čeprav je Berlin obdan z vodo in številnimi notranjimi plovnimi kanali, rekami in jezeri, bomo tukaj opazili le plovila do 40 čevljev dolžine. Razlog, da večja plovila ne morejo v razstavne prostore, je gradnja sicer enormnega sejmišča iz prejšnjega tisočletja, s prostorskimi omejitvami in omejitvami nosilnosti tal. Z lesenimi podi v nadstropjih je resna omejitev za razstavo, s sicer velikim potencialom in še večjim zanosom vodilnih, ki jim v zadnjih letih poveljuje Daniel Barkowski.

Gala večer plovil

Edinstven dogodek, imenovan »Gala of the Boat«, se zgodi na predvečer otvoritve navtične razstave. Več kakor deset tisoč gostov čaka na vstop, kjer ozračje ogrejejo vroči ritmi s plesalkami in plesalci iz Brazilije. Točno ob 20. Uri se vrata sejmišča odprejo in množica se izgubi med razstavnimi prostori in razstavljavci, ki vsak na svoj način animirajo potencialne kupce. Ni več skrivnost, da se na ta dan sklene tudi največ poslov prodaje plovil in opreme. Razposajeno vzdušje se nadaljuje pozno v noč, ko se sejmišče že pripravlja na uradno otvoritev in začetek štiridnevnega dogajanja. Poleg gala večera plovil seveda največ obiskovalcev obišče razstavo prav za vikend.

Best of Boats 2018

Slavnostna podelitev za najboljša plovila Best of Boats se je trdno zasidrala kot del dogajanja Boat and Fun v Berlinu…

Več o razglasitvi zmagovlacev si lahko preberete v reviji Val navtika, št. 235.