Beneteau Flyer 10 – novi vodja med Flyerji

Beneteau Flyer 10 – novi vodja med Flyerji

Val 238
AVTOR Julijan Višnjevec
FOTO arhiv Beneteau

Leta 2014 je Beneteau lansiral novo generacijo Flyerjev. Jasno, glede na trende, so vsi gnani z izvenkrmnimi motorji. Poleg enačenja z avtomobilsko industrijo se vsa do sedaj predstavljena plovila linije Flyer lahko pohvalijo z izjemno udobnostjo in ergonomijo. Najzmogljivejši, pa tudi zastavonoša francoske ladjedelnice med Flyerji je ugledal luč sveta prav letos, na največji svetovni navtični razstavi v Düsseldorfu. Flyer 10 bo na krov lahko sprejel 11 oseb, nadaljuje pa tudi zastavljeno filozofijo udobja in zmogljivosti, ki jo ponujajo vsi do sedaj predstavljeni Flyerji.

Če smo bili do sedaj navajeni prejeti paket treh različic Flyerjev na istem trupu, je tokrat drugače. Flyer 10 predstavlja tri pakete v enem. Je športnik, zmogljiv čoln, primeren za vleko smučarja ali hitro plovbo. Je predstavnik cruiserjev, ker lahko na njem prenoči družina oziroma štiri odrasle osebe. Je predstavnik dnevnih čolnov, primeren za mlade po srcu, ki se bodo odpravili na dnevni izlet s skupino 11 prijateljev.

Ergonomske rešitve na dlani

Na skoraj desetih metrih ne manjka dobrih rešitev. Krmarsko mesto je predvideno za krmarja in sopotnika, še dve osebi bosta lahko opazovali dogajanje v smeri plovbe na klopci, rezervirani za sopotnike na levi strani. Mimo te klopi vodi pot na premec brez velikih nivojskih preskokov, zato mirno zapišemo, da je gibanje od premca pa vse do krmne ploščadi izjemno enostavno. Na premcu najdemo oblazinjeno sedišče za tri osebe, kjer ima vsak posameznik določeno svojo blazino z oporo za roke in glavo. Nepogrešljivi sta tudi držali za pijačo. Dostop do kokpita pa je tudi v primeru, da dostopamo na čoln s premca, precej enostaven in neoviran…

Več si lahko preberete v aprilski izdaji revije Val navtika.