Benelli S4

Benelli S4

Val 160

Vodni skuter

AVTOR Marko Čurin
FOTO Marko Čurin

Za test novega Benellijevega skuterja bi si težko omislili primernejšo osebo, kot je Rok Florjančič, svetovni prvak v enem od razredov jet-ski (freestyle). Tudi zato, ker se z njimi ukvarja že od sedmega leta starosti dalje, dandanes pa je reden gost največjih motonavtičnih tekmovanj, kjer obiskovalce navdušuje s svojim najljubšim trikom, monkey jump. Reka Drava je bila kar primeren ambient za test, v nadaljevanju pa več o tem, kakšen vtis je napravil nanj.

Za uvod povejmo nekaj o obliki, ki je značilna za vse skuterje HSR-Benelli. Že na prvi pogled njegove ostre oblike delujejo agresivno in napadalno in od daleč in s strani se zdi kot majhen tekmovalni gliser open formule. Po novem so izdelki belo obarvani, črni akcenti z oranžnim napisom modela pa vtis samo še povečujejo.

Takšna oblika nam je lahko všeč ali ne, vendar pa nikakor ne moremo dvomiti o tem, da je skuter modernih oblik tudi tehnološko in tehnično dovršen. Že podatek o teži vzbuja spoštovanje. S4 je namreč razmeroma lahek, 177 kg namreč tehta najtežji `stoječi` model. To so konstruktorji dosegli s sodobno tehnologijo odlivanja in z materiali, ki so jih uporabili. Školjka S4 je v celoti izdelana iz ogljikovih vlaken in kevlarja, ki zagotavljata kar največjo trdnost ob kar najmanjši teži.

Tudi izbira motorja ni bila naključna, saj skuter opremili s pogonskim agregatom Weber, ki je ta motor razvil za podjetje Polaris. To pa je ustrezna garancija za kakovost.

Vse vgrajene komponente so vrhunske. Od že omenjenega motorja, do turbine in hidravličnega trima, vse je v vlogi dovršenosti in brezhibnega delovanja. Zato tudi končna cena, ki se na prvi pogled zdi visoka, ni presenetljiva. A je tudi razumna, saj je vanjo namreč vključenih veliko športnih in dirkaških komponent, ki jih je pri tekmecih mogoče dobiti za doplačilo in če človek vse sešteje in upošteva zmogljivost skuterja, so si cene primerljivih izdelkov na trgu kar podobne.