Bavaria sport ht 43

Bavaria sport ht 43

Val 158

Predviden za uspeh

AVTOR Mitko Ivanovski
FOTO Mitko Ivanovski

Na letošnjem Boot v Dusseldorfu premierno predstavljeno novinko smo preizkusili v valovih razburkanega Egejskega morja. Tri kabine, zanimiva zložljiva streha, štirje različni pogonski sklopi in ugodna začetna cena so njeni so samo nekateri atributi. Vodilni v Bavaria Yachtbau pričakujejo odlično prodajo, saj so jo v pičlih dveh mesecih prodali 15 kupcem.

O motornih bavariah smo v Valu že veliko pisali in mnoge tudi preizkusili. Lanskoletni preizkus admiralske bavarie z zvenečim imenom deep blue je pustil v nas mešane občutke. Zakaj so oblikovalci izbrali to obliko in zakaj so izbrali danes ne več toliko priljubljen Z pogon, mi še danes ni jasno. Morda je to tudi razlog, da največje bavarie ni v običajnem prodajnem ceniku motornih bavarij, toda prodajne številke povedo samo to, da so prodali nekaj nad deset 46-ic. Zato pa so povsem svežo novinko prodali kar petnajsti kupcem, tudi nekemu Slovencu.

Dve različici istega trupa

Bavario sport HT 43 sem prvič videl na navtičnem sejmu v Düsseldorfu in moram priznati, da mi je takoj padla v oko kot lep in harmoničen izdelek. Resnici na ljubo, pri 43-ici niso eksperimentirali z jamborjem, sprednjo vetrobransko šipo in ureditvijo notranjih prostorov, kot so to počeli pri 46 deep blue. Bavario sport 43 ponujajo v dveh različicah, in sicer kot bavario sport 43 in bavario sport 43 HT. Pri obeh sta trup in notranja razporeditev enaki, razlika je le v nadgradnji. Odprta različica ponuja značilno `open` izvedbo jahte z značilnim naprej nagnjenim jamborjem in relativno nizko vetrobransko šipo, HT različica pa je spremenjena v toliko, da so nad poveljniškim mestom, odprtim salonom in kokpitom uredili trdo streho. V resnici je to pomična platnena streha, ki pa odlično služi v vetrovnem vremenu, kot smo ga imeli na testu. HT različica deluje mnogo bolj resno in sodi v višji cenovni razred, čeprav je razlika v ceni pičlih 20.000 evrov. Vsekakor je izbira HT različice veliko bolj racionalna, saj za relativno majhen denar dobimo plovilo z višjim standardom plovbe in počutja.