Bavaria 55 cr

Bavaria 55 cr

Val 149

Admiralska bavaria

AVTOR Uroš Gabrijelčič
FOTO Uroš Gabrijelčič

Največja bavaria v prenovljeni floti je od lani jeseni bavaria 55 cr. Velika prostornina, vidna že na prvi pogled, obljublja obilje prostora pod palubo, na njej pa je arhitekt našel dovolj površin za razkošno oblikovanje njenega bivalnega dela. Dobro opremljena z vsemi pripomočki, ki lajšajo jadranje, bo kos daljšim križarjenjem in številčni posadki.

Če ne bi bilo prečne klopi, ki povezuje levi bok z desnim, bi bil kokpit nove bavarie povsem odprt. Pa ni, zato ima klop dvojno funkcijo; namenjena je sedenju posadke, največkrat krmarja, ki si pomično klop lahko pomakne povsem blizu obeh krmilnih obročev. Drsni sistem je preprost, zato bo najbrž dolgo dobro deloval. Druga naloga klopi je zapora kokpita; z njo je bivanje na tem delu barke varnejše.

Ko gledamo barko z obale, je dobro viden spodnji del krmnega zrcala, za katerim se skriva garaža. Odpremo jo s pomočjo hidravlike in ko to storimo, se nam odpre pogled v prostorno notranjost, kamor bomo poleg pomožnega čolniča lahko spravili še različno mornarsko opremo, s katero po navadi ne vemo, kam. Tu je zanjo idealen prostor, pri roki in lahko dosegljiv.

Kokpiti sodobnih jadrnic so po pravilu dvodelni, vsaj pri večjih jadrnicah. Bavaria 55 cr je že takšna, zato pri svojih skoraj sedemnajstih metrih lahko veliko površin namenja prav kokpitu kot osrednjemu bivalnemu prostoru.

Krmni del je po dolžini bistveno manjši od osrednjega, kar je razumljivo, saj je bavaria 55 cr jahta, namenjena križarjenju in ne tekmovanju. Dolžino tega prostora določa drsna klop s pomikom naprej/nazaj, v vsakem primeru pa je za krmarjenje in rokovanje z dvema vitloma, ki sta krmarju zelo blizu, lahko in neproblematično. Tudi zato, ker sta električna in ju upravljamo s pritiskom na gumbe. Krmar ima v dometu svojih oči tudi navigacijske inštrumente, prikazovalnike hitrosti barke, globine morja pod kobilico, hitrosti in smeri vetra ipd. Na očeh sta tudi oba kompasa, dovolj blizu pa je tudi nameščen (na ožjem robu mize v kokpitu) GPS ploter z velikim ekranom. Standardna oprema bi lahko zapisali in na jahti te velikosti tudi pričakovana. In ker sta krmilna obroča tudi dovolj vsaksebi, je prehod med njima udobno širok in organsko povezuje oba dela kokpita.