Bavaria 40 cruiser

Bavaria 40 cruiser

Val 158
AVTOR Julijan Višnjevec
FOTO Julijan Višnjevec, Bavaria

Bavaria 40 cr je nova jadrnica iz prenovljene serije cruiser, tudi zanjo kot za vse predhodne pa velja, da je zelo prostorna in udobna ter kot takšna kot nalašč za počitniška križarjenja. Tudi tokrat je pod načrte podpisan oblikovalski tandem Farr Yacht Design in BMW Group Designworks USA, hčerinski družbi Skupine BMW.

Spomnimo, da je bila aprila leta 2009 kot prva iz prenovljene generacije predstavljena bavaria 55 cr. Osnovni namen konstruktorjev je bil vzpostaviti nove standarde kakovosti, varnosti, udobnosti, a tudi boljše jadralne sposobnosti. Vse to odlikuje tudi jadrnico, ki smo jo tokrat testirali. Notranjost je že na prvi pogled pregledna in udobna, številna okna zagotavljajo prostoru dovolj svetlobe in zračnosti.

Da bi ustregli tistim, ki si želijo več hitrosti pod jadri, so dodali različico bavaria 40 S in tudi to bomo kmalu predstavili slovenskim kupcem. Že sama ivedba je lažja, bolj dogana pa je tudi njena oprema. Povišan jambor, odprt kokpit ter odsotnost mizice v kokpitu so samo eni od atrubutov novega modela. Občutljivi kmrmilni krmilni mehanizem, dve športni krmilni kolesi in športna snast ter kosnik iz ogljikovih vlaken (jadra, vrvi, jambor), bodo zagotovo pripomogli k večjim regatnim lastnostim, upravljanje s škoto iz kokpita pa bo olajšalo delo maloštevilni posadki. Tudi notranjost barke je prirejena bolj športnim aktivnostim tako med drugim sprednja kabina nima toaletnega prostora, je pa ta uporabna za shranjevanje jader.

Bavaria 40 cruiser je jadrnica za vse, ki prisegate na udobnost med križarjenjem. Dokaj visoki boki (freeboardi) povečujejo višino v notranjosti, ki je oblikovno izdelana v sodobni maniri. Glede razmerja med ceno in kakovostjo jadrnice ni kaj prida dodati že znanemu: bavaria ponuja več barke za manj denarja (v standardni izvedbi je na voljo za 108.900 €), od tod njihova priljubljenost, tudi med slovenskimi ljubitelji jadranja. Ob tem je odveč skrb za trdnost in kakovost izdelave, saj čarterske barke te blagovne znamke niso nič dlje v občasnih remontih kot druge znamke. Pod test podpisanega je najbolj navdušila lahkotnost vodenja ter funkcionalnost in udobje notranje ureditve. Verjamem, da bodo manevri prečenja pri 80 stopinjah prepričali skeptike, da gredo pri Bavarii pod Farrovo taktirko v pravo smer. Ne nazadnje tudi zato, ker je jadralsko nadgrajena bavaria 40S še bližje tem, ki radi hitro jadrajo. Slednja, ki jo bomo upam kmalu dobili v test, je na voljo za 123.400 evrov, obe pa boste za 20 do 30 tisočakov lahko nadgradili do te mere, da vam na morju ne bo manjkalo ničesar bistvenega.