Bavaria 36 cr

Bavaria 36 cr

Val 168
AVTOR Uroš Gabrijelčič
FOTO Uroš Gabrijelčič

Enajstmetrska bavaria 36 je zadnja iz niza bavarskih jadrnic z oznako cr, ki ji še nismo namenili podrobnejšega pregleda. »Last, but not least,« bi upravičeno zapisali, kajti po zasnovi, opremi in izvedbi je zelo podobna sestram, po dolžini pa med najbolj zaželenimi. Poglejmo, zakaj!

Skoraj 11 metrov uporabne dolžine in kar 3,67 metra največje širine daje bavarii 36 dovolj veliko prostornino, da je vanjo arhitekt lahko ob salonu, kuhinji, navigacijskem kotu in toaletnem prostoru umestil dve kabini in ji dodal še tretjo, kar je pri pregovorno čarterskih bavarijah pravzaprav pričakovano. Gre torej za njihov klasičen izdelek, ki je po vseh značilnostih bolj ali manj modifikacija predhodnic. Nekoliko večja površina jader (69 m2) še ne pomeni `preboja` v pristopu (predhodna bavaria 37 ima 67,40 m2 jader v veter, še starejša bavaria 36 pa 63 m2). Takšno povečanje je ob domala identični, bolj simbolično in bolj stvar dobre volje, kot pa resničen doprinos k hitrosti pod jadri. Premik v tej smeri so Bavarci storili šele z modelom bavaria 40 s, o čemer pa smo že pisali.

Jadrnica tako ostaja v okvirih znanega in to je po svoje dobro, saj prodajni rezultati kažejo, da kupci od njih pričakujejo to bolj kot kaj drugega. Kako si sicer razlagati navedbe slovenskega zastopnika, ki je za bavario 40 s dejal, da je bilo zanjo manj zanimanja kot za klasično izvedbo istega modela!

Bavaria 36 ponuja uporabniku več barke, kot bi to lahko pričakoval na deklarirano dolžino. Je dobro izdelana. Nemško natančna in veliko dopadljivejša v novi podobi, kot je bila pred leti. Njena notranjost je udobna in prijetna, svetla in zračna, opremljenost pa primerna potrebam in zmožnostim kupca. Še vedno je njen poglavitni adut zelo privlačna cena.